ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό | Δεύτερη μέρα στην Γενεύη – Η συναντήσεις και οι πρώτες αντιδράσεις των συμμετεχόντων
Defence Redefined
Published on 28/04/2021 at 15:51

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό, που εισήλθε σήμερα στη δεύτερη της ημέρα.

Οι συζητήσεις των συμμετεχόντων μερών πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη στην έδρα των ΗΕ στη Γενεύη, στο Παλάτι των Εθνών, υπό την αιγίδα του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, και με τη συμμετοχή των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο – του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ερσίν Τατάρ – και των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΒ, Νίκου Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινίκ Ράαμπ.

Μέχρι τις 11 το πρωί ώρα Κύπρου, 10 τοπική, έφθασαν στο Παλάτι των Εθνών, οι συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη τους οποίους υποδέχθηκε ο κ. Γκουτέρες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την σύνοδο της ολομέλειας των συμμετεχόντων στη διάσκεψη. Στη συνέχεια ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει διμερείς συναντήσεις με κάθε ένα από τα μέρη.

Οι διμερείς συναντήσεις ξεκίνησαν στις 12.30 (ώρα Κύπρου), 11.30 τοπική, και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2000 ώρα Κύπρου, 1900 τοπική.

Κατά σειρά ο κ. Γκουτέρες θα δει τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Απόψε, στις 2200 ώρα Κύπρου, 2100 τοπική, ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή του επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας συν ενός ακόμα ατόμου από κάθε αντιπροσωπεία. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Διαβάστε επίσης: Με διμερείς συναντήσεις ΓΓ ΟΗΕ με Αναστασιάδη και Τατάρ ξεκινά σήμερα η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη

Επιμένει στη θέση δύο κρατών ο Τατάρ, δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω

Συνεχίζουμε να εξηγούμε με επιχειρήματα τις θέσεις για δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη, έγραψε στο Τουίτερ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ενώ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντηση 5 +1 είπε ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση μετά και τις διμερείς επαφές που θα έχει ο ΓΓ με όλες τις πλευρές σήμερα. Ο ίδιος δεν θα κάνε πίσω από τις θέσεις του, όπως είπε.

«Αλλά, εάν το παρατηρήσατε ο Αναστασιάδης έχει κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, έκανε εκτενή αναφορά στο έγγραφο Γκουτέρες,με τρόπο ώστε  να συνεχιστεί (η διαδικασία) από εκεί που έμεινε. Κι εμείς εκφράσαμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δική μας θέση και ούτε θα υπάρξει. Στο χρόνο που μας δόθηκε εξηγήσαμε τη θέση μας με επιχειρήματα».

Από εκείνη την ημέρα, συνέχισε ο κ. Τατάρ, εννοώντας τη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά, άλλαξαν οι συγκυρίες, άλλαξαν οι συνθήκες. Εξήγησε, ανέφερε, “όλες τις αδικίες που έχουν γίνει εναντίον των Τ/κ από το 1960 ακόμα”, στο Κραν Μοντάνα και το σχέδιο Ανάν, από τη διεθνή κοινότητα, τα ΗΕ και την ΕΕ. Τα εξηγεί όλα αυτά, πρόσθεσε, και σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι «όλοι ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και όλοι θα πάρουν μια κατεύθυνση ανάλογα. Γιατί όλοι ξέρουν όλοι ότι έτσι δεν θα φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα».

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ γιατί στην ομιλία του στήριξε πλήρως τις θέσεις της τ/κ πλευράς.

Κληθείς να σχολιάσει ε/κ δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυριαρχική ισότητα εκφεύγει των εντολών του ΣΑ του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ είπε «αυτοί λένε αυτά που θέλουν. Ο ΓΓ μας κάλεσε εδώ γνωρίζοντας τι λέμε. Χτες ο ίδιος μας είπε ότι ‘υπάρχουν παράμετροι και μια σειρά από προϋποθέσεις, αλλά εγώ για να φέρω τις δύο πλευρές μαζί πιέζω τους όρους’. Εάν πιέσει, σίγουρα θα μπορεί να πει κάτι. Θ’ αναμένουμε να δούμε. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη θέση μας».

Διαβάστε επίσης: Νίκος Αναστασιάδης | Κρίσιμη συνάντηση για την Κύπρο η άτυπη πενταμερής

Εκφεύγει των όρων εντολής του η λύση δύο κρατών, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Τατάρ, σύμφωνα με τ/κ δημοσίευμα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε χθες στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ που του παρέθεσε τα επιχειρήματά του για μια φόρμουλα λύσης δύο κρατών, ότι μια τέτοια μορφή λύσης εκφεύγει από τους όρους εντολής του και δεν είναι δυνατόν να τη συζητήσει.

Αυτό αναφέρει η τ/κ ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί επικαλούμενη πηγές της, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ είπε επίσης στον κ. Τατάρ ότι μια τέτοια λύση δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από την ΕΕ.

Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι από την άλλη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απαντήσει γραπτώς στα επιχειρήματα που έθεσε χθες ο κ. Τατάρ και κάνει μνεία στην αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην δική του συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις τουρκικές αντιδράσεις στην απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τον τρόπο διδαχής των μαθημάτων κορανίου.

Προσήλωση στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ν. Δένδιας 

Για πλήρη συντονισμό με την κυπριακή πλευρά και προσήλωση στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτές ορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην παρέμβασή του σήμερα στη συνεδρίαση της άτυπης πενταμερούς επεσήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνουν, επίσης, ότι ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Επαφές ΥΠΕΞ με Τ/κ πολιτικούς στη Γενεύη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συνάντηση σήμερα στη Γενεύη με τους Τ/κ πολιτικούς, Τουφάν Ερχιουρμάν και Φικρί Τορος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και Τζέμαλ Οζγιγίτ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Οι  Τ/κ αυτοί πολιτικοί είχαν νωρίτερα σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών, διαμηνύει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This