ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κυπριακή Δημοκρατία | Ανάκληση Διαβατηρίων ‘Αξιωματούχων’ Ψευδοκράτους και 5η Διακρατική Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
Defence Redefined
Published on 24/08/2021 at 09:15

Την ανάκληση δεκατεσσάρων συνολικά διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από 10 “αξιωματούχους” του “υπουργικού συμβουλίου” του ψευδοκράτους και 4 μέλη της “επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων”, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις για αλλαγή του στάτους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ ταυτόχρονα το συμβούλιο προχωρά με την κατάθεση της 5ης Διακρατικής Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά των τουρκικών σχεδιασμών για το Βαρώσι.

Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος, κ. Πελεκάνος, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε πρώτο χρόνο την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους, είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενέργειες προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789, που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών θα ενημερώσει γραπτώς, με επιστολές που θα αποστείλει στις διευθύνσεις, που έδωσαν τα 14 αυτά άτομα, όταν υπέβαλαν αίτηση για να αποκτήσουν τα διαβατήρια, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των άλλων χωρών για την ανάκληση. Εδώ να σημειωθεί, πως τα 14 αυτά άτομα έχουν στην κατοχή τους και τουρκικά διαβατήρια.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει με την καταχώρηση 5ης διακρατικής προσφυγής σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως εισήγηση των γνωματεύσεων που λήφθηκαν από τους νομικούς συμβούλους εγνωσμένου κύρους, στους οποίους έχει απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε πρώτο χρόνο, η Νομική Υπηρεσία θα έρθει σε επαφή με τους εμπειρογνώμονες στους οποίους απευθύνθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίοι έδωσαν τις εισηγήσεις, ώστε να γίνει η κατάλληλη προεργασία. Κανένας δεν μπορεί να πει πότε θα καταχωρηθεί η προσφυγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Πρόθεση Λουτ να επισκεφθεί την Κύπρο στα τέλη Αυγούστου

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This