Κροατία | Ο Κροάτης πρόεδρος λέει “όχι” στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω… Βοσνίας
Defence Redefined
Published on 21/05/2022 at 16:30

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σκοπεύει να στείλει επιστολή με την οποία θα δίνει εντολή στον πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, Μάριο Νόμπιλο, να ψηφίσει κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία μέχρι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

“Είμαι έτοιμος για τις κατηγορίες αν υπάρξουν. Έχω ήδη δηλώσει ότι οι Κροάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πιο σημαντικοί για μένα από το σύνολο των ρωσο-φινλανδικών συνόρων”, δήλωσε ο Κροάτης πρόεδρος.

Ο Μιλάνοβιτς ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία, κατά τη γνώμη του, “ξέρει πώς να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα”. Πρόσθεσε επίσης ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας δεν αποτελούν “οξύ” πρόβλημα για το Ζάγκρεμπ.

Είπε ακόμη ότι η άρνηση της Κροατίας να επικυρώσει τη συμφωνία θα τραβήξει τη διεθνή προσοχή στα κροατικά ενδιαφέροντα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των δικαιωμάτων των Κροατών στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν χαρακτήρισε το σχέδιο του Μιλάνοβιτς “εκβιασμό” και “μη ευρωπαϊκό τρόπο επίλυσης του προβλήματος”.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, οι Financial Times είχαν μεταδώσει ότι η Τουρκία εμπόδισε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: NATO | Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί την αίτηση για ένταξη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This