Κροατία | Μυστηριώδης συντριβή UAV στο Ζάγκρεμπ
Defence Redefined
Published on 12/03/2022 at 13:00

Μυστήριο περιβάλλει τη συντριβή ενός άγνωστου Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) στην πρωτεύουσα της Κροατίας το βράδυ της Πέμπτης, το οποίο ξύπνησε τους κατοίκους της νοτιοδυτικής περιοχής της λίμνης Jarun του Ζάγκρεμπ. Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από πού προήλθε το UAV, αν και κατέφθασε στην Κροατία μέσω Ουγγαρίας. 

Εκτιμάται πως το UAV πρέπει να αντιμετώπισε σοβαρή δυσλειτουργία, ώστε να καταλήξει στην Κροατία, ενώ κάποιοι άλλοι υποθέτουν ότι ήταν προγραμματισμένο να πετάξει προς το Yarun της Ουκρανίας, αλλά κατέληξε κατά λάθος στην περιοχή Jarun στο Ζάγκρεμπ.

Το αστυνομικό τμήμα του Ζάγκρεμπ έλαβε κλήση γύρω στις 23.00 το βράδυ της Πέμπτης, όταν άτομα που ζούσαν κοντά στη λίμνη Jarun ανέφεραν ότι μια μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή. Σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους, ένα αντικείμενο εθεάθη να πέφτει από τον αέρα ακριβώς πριν την έκρηξη.

Η αστυνομία κατά την άφιξη βρήκε έναν κρατήρα πλάτους 3 μέτρων και βάθους 1 μέτρου στην περιοχή γύρω από τη λίμνη και αργότερα εντόπισε δύο αλεξίπτωτα και τα συντρίμμια ενός UAV, που φαίνεται να είναι ένα αναγνωριστικό UAV τύπου Tu-141 “Strizh” Σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιήθηκε στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε σε δήλωση του μέσω βίντεο την Παρασκευή το πρωί ότι το αντικείμενο πετούσε πάνω από την Ουγγαρία για περισσότερα από 40 λεπτά, στην συνέχεια πετούσε στην Κροατία για λιγότερο από επτά λεπτά και συνετρίβη στην περιοχή Jarun, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια | Επανέρχεται ο EastMed – Συνεργασία με Ισραήλ θέλει ο Ερντογάν

Επιβεβαίωσε επίσης αναφορές ότι το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα εισήλθε στην περιοχή από την Ουκρανία. Το UAV πιθανώς να πετούσε πάνω από την Ουγγαρία σε ύψος 1.300 μέτρων με ταχύτητα 700 χλμ./ώρα και ταξίδεψε τουλάχιστον 560 χιλιόμετρα χωρίς να εντοπιστεί από την αεράμυνα της Κροατίας και της Ουγγαρίας. 

Τα κράτη αυτά αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ, γεγονός που εγείρει ορισμένα σοβαρά ερωτήματα ετοιμότητας (readiness) για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο επιφυλακής που βρίσκονται τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία και τις επιπλέον δυνατότητες αεράμυνας που αναπτύσσονται εντός των συνόρων τους αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, ο Κροάτης Πρόεδρος ανέφερε ότι από την δραστηριότητα στην οποία ενεπλάκη το εν λόγω σύστημα δεν φαίνεται να στρεφόταν εναντίον της Κροατίας και πρόσθεσε ότι ερευνάται πώς είναι δυνατόν ένα UAV να ξοδέψει πάνω από μία ώρα στον εναέριο χώρο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ χωρίς να εντοπιστεί.

Το υπόψη UAV κινείται μέσω ενός πυραυλοκινητήρα και πετάει σε προκαθορισμένη πορεία με διηχητική ταχύτητα, συλλέγοντας διαφόρων τύπων πληροφορίες, πριν ανακτηθεί μέσω αλεξίπτωτου. Στη συνέχεια, δύναται να χρησιμοποιηθεί εκ νέου επαναρυθμίζοντας το (reset).

Έχει αναφερθεί ότι η Ουκρανία έχει θέσει σε λειτουργία αυτού του τύπου UAVs τις τελευταίες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή ούσα η μόνη χώρα χειριστής του Tu-141 αυτή τη στιγμή, αν και ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Κροατία και επικεφαλής σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Άμυνας, Markian Lubkivsky, τόνισε ότι αυτό το UAV δεν ήταν ουκρανικό λόγω των διακριτικών του και πως το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να πραγματοποιήσει δήλωση για το περιστατικό. Η ρωσική πρεσβεία στην Κροατία λέει ότι η Ρωσία σταμάτησε να χρησιμοποιεί το Tu-141 στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Πιθανότατα, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Ουκρανία σε ρόλο “δολώματος” (decoy) για  να αποκαλύψουν τις θέσεις της Ρωσικής αεράμυνας.

Με πληροφορίες από: Balkan Insight, Hungary Today

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Ανάκληση άδειας ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This