ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κοινές δηλώσεις Τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 19/10/2021 at 16:31

Με το πέρας των εργασιών της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. 

Κατά την διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακών εξελίξεων, τουρισμού, έρευνας, οικονομίας, περιβάλλοντος και υγείας. Έγινε αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών κρατών και την ενίσχυση του Eastern Mediterranean Energy Corridor. 

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κοινή καταδίκη των Τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και των παράνομων Τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Καταδικάστηκαν οι οποιεσδήποτε ενέργειες διαταράσουν τις νόμιμες εργασίες σκαφών στην περιοχή σε οριοθετημένες περιοχές βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS III). Επιπλέον, διακηρύχθηκε κοινώς η στήριξη σε μια συνολική δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, τα τρία μέρη δήλωσαν πως στηρίζουν την διενέργεια ελεύθερων εκλογών στην Λιβύη τον Δεκέμβριο, ενώ καταδίκασαν εκ νέου το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. 

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την συμβολή των τριών κρατών στην διαχείριση του μεταναστευτικού, τονίζοντας πως η Ελλάδα με την αθόρυβη βοήθεια της Αιγύπτου σώζει ζωές από τα δίκτυα των διακινητών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάλιστα, ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος ανήκουν στο ίδιο Έθνος και Ελλάδα και Αίγυπτος στην ίδια κοινότητα με αναφορά στις πόλεις της Ναυκρατίδας, της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου και την διαχρονική Ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο. Στα πλαίσια των κοινών δράσεων κατά της πανδημίας, αναφορά έγινε και στην δωρεά της Ελλάδας 250.000 δόσεων εμβολίου προς την Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του καταδίκασε για άλλη μια φορά την τουρκική θέση περί λύσης δύο κρατών και τόνισε το όφελος ακόμα και της ίδιας της Τουρκίας από την λύση του Κυπριακού. Τόνισε την προσήλωση στον διάλογο και το Διεθνές Δίκαιο. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν το τέλος του έτους θα εγκαθιδρυθεί μόνιμη γραμματεία της τριμερούς συνεργασίας στην Λευκωσία. Ανάλογη κίνηση έχει γίνει και με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γεγονός που δέιχνει τον κομβικό ρόλο της Κύπρου στην οικοδόμηση αυτών των περιφερειακών σχημάτων.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στις δηλώσεις του έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ενεργειακή διάσταση της συνεργασίας, δηλώνοντας πως αποτελεί το προοίμιο της ενεργειακής διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ σχετικά ε το φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε πως προθεση είναι όλα τα κράτη να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς του πόρους με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Αναφορά επίσης έγινε και στα φλέγοντα περιφερειακά ζητήματα της Συρίας, της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και τονίστηκε η ανάγκη σταθερότητας.

Η 10η Σύνοδος Κορυφής των τριών κρατών θα διεξαχθεί όπως ανακοινώθηκε στην Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης: Άσκηση Ομάδων Ειδικών Δυνάμεων Κύπρου και Αιγύπτου εντός κατοικημένων περιοχών – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This