ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κογκρέσο ΗΠΑ | Διακοπή στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν και ο ρόλος της Τουρκίας
Defence Redefined
Published on 14/08/2021 at 18:15

Στις 28 Ιουλίου το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τροπολογία του βουλευτή των Δημοκρατικών Frank Pallone για οικονομική στήριξη της Αρμενίας και διακοπή της στήριξης του Αζερμπαϊτζάν σε θέματα ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε κονδύλι 50 δις δολαρίων για παροχή βοήθειας στην Αρμενία για θέματα πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών θεμάτων στο Αρτσάχ. Επίσης, διακόπτει την βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν μέσω των στρατιωτικών προγραμμάτων International Military Education και Foreign Military Finance. Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Pallone επέρριψε την ευθύνη για τον πρόσφατο πόλεμο των 44 ημερών στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

Η πολιτική απεμπλοκής των ΗΠΑ από τις ένθερμες περιοχές του Καυκάσου και κυρίως της Μέσης Ανατολής που άρχισε η διακυβέρνηση Ομπάμα και συνέχισε εντονότερα η διακυβέρνηση Τραμπ, οδήγησε τις ΗΠΑ στην υιοθέτηση ενός απαθούς και ουδέτερου ρόλου στον πρόσφατο πόλεμο στο Αρτσάχ. 

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Η στιγμής της επίθεσης στον Υπουργό Άμυνας του Αρτσάχ – VIDEO

Σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, οι πιέσεις του Αρμενικού λόμπι αλλά και η έμμεση στήριξη του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν, ανέδειξαν την ουδετερότητα ως την καλύτερη υπό τις περιστάσεις επιλογή για την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Παρόλο που τον Μάιο ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν, η έγκριση της τροπολογίας Pallone σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας αποδεικνύουν την βούληση της νομοθετικής εξουσίας να εμπλακεί περισσότερο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού συνταγματικά έχει ευθύνη για την έγκριση παροχής αναπτυξιακής και στρατιωτικής βοήθειας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής Pallone διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ, συνεπώς δεν επηρεάζονται με αυτή την πολιτική τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή.

Εν κατακλείδι, οι ΗΠΑ διατηρούν τον ρόλο τους στην περιοχή. Η διακοπή παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν εμπίπτει στο πλαίσιο της απεμπλοκής των ΗΠΑ από την ενεργό στήριξη των δύο μερών σε θέματα ασφάλειας και του περιορισμού της εμπλοκής τους σε παροχή πολιτικής και οικονομικής βοήθειας. Η πολιτική στήριξη στην Αρμενία φαίνεται να υπερισχύει όμως μέχρι τώρα δεν μεταφράζεται σε στρατιωτική στήριξη. 

Στην περιοχή του Καυκάσου οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις επικεντρώνονται κυρίως στα ενεργειακά λόγω της παροχής πετρελαίου της Κασπίας στη Δύση, όμως μετά τον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ο ρόλος της Τουρκίας στην ασφάλεια της περιοχής έχει αναβαθμιστεί. 

Δεδομένου των όσων αναφέραμε παραπάνω θα μπορούσε να λεχθεί ότι η πολιτική της συμμαχίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν δεν αντιμετωπίζεται θετικά από μια ισχυρή μερίδα του Αμερικανικού Κογκρέσου, γεγονός που θα επηρεάσει μεταξύ άλλων την απόφαση των ΗΠΑ για αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Από την πλευρά της η Τουρκία και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν βλέπει την απεμπλοκή των Αμερικανών να ανοίγει νέες ευκαιρίες για περιφερειακή αναβάθμιση ακόμα και χωρίς την έγκριση των ιδίων.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 10η πρωτεύουσα επαρχίας και Αμερικανικό οπλισμό

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This