ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες
Defence Redefined
Published on 13/07/2020 at 15:43

Η Μόσχα ανησυχεί για την πρόσφατη κλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για την προώθηση της σταθεροποίησης, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα σε δελτίο Τύπου. 

“Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την απότομη επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στις 12 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εισερχόμενες πληροφορίες, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες. Χρησιμοποιείται πυροβολικό. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων “, ανέφερε η δήλωση του Υπουργείου.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτη την περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία απειλεί την ασφάλεια της περιοχής.

“Προτρέπουμε τα αντιμαχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης”, πρόσθεσε το υπουργείο.

© AFP 20202

Η δήλωση του Υπουργείου έρχεται μετά την δήλωση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν, ο οποίος τόνισε ότι η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν ήταν υπεύθυνη για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης στα σύνορα.

“Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τις συνέπειες της περιφερειακής αποσταθεροποίησης … ανησυχούμε για τη θέση της Τουρκίας που στοχεύει στην πρόκληση αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η οποία αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών αυτής της χώρας, η οποία εκφράζει άνευ όρων υποστήριξη για τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν με προφανή και παραδοσιακή αντι-Αρμενική λογική “, δήλωσε ο Πασίνιν σε έκτακτη κυβερνητική συνάντηση.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι απώλειες σε αμάχους συνεχίζονται

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Σούσαν Στεφανιανάν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε το βομβαρδισμό των αρμενικών θέσεων από το πρωί της Δευτέρας μετά από δύο-τρεις ώρες παύσης, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις των Αρμενίων ανταπέδωσαν.

© AFP 2020

Την Κυριακή, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι ο Αρμενικός στρατός άνοιξε πυρ προς την περιοχή Tovuz των κρατικών συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, προκαλώντας συγκρούσεις που οδήγησαν σε απώλειες και από τις δύο πλευρές. Το Μπακού δηλώνει ότι τρεις στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν πέθαναν στις συγκρούσεις, ενώ η Αρμενία δεν έχει καταγράψει θανάτους.

Με πληροφορίες από Sputniknews

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This