ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Καύκασος | Τρίτη μέρα φονικών συγκρούσεων – Νέα πλάνα από το πεδίο της μάχης – VIDEO
Defence Redefined
Published on 29/09/2020 at 10:14

Οι μάχες συνεχίστηκαν καθ` όλη τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, καθώς πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Από προχθές Κυριακή δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016. Χθες βράδυ, οι αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 26 Αρμένιοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στις μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ο Αρτσρούν Χοβανισιάν, έκανε λόγο για «μαζική» επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, για πλαγιοκόπηση στο νότιο και το βορειοανατολικό πλευρό της γραμμής του μετώπου.

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Με χρήση UAVs καταστροφή αντιαεροπορικών μέσων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο- VIDEO

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, οι αντίπαλες δυνάμεις αποπειράθηκαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ. Οι ολοένα και πιο φονικές μάχες μαίνονταν χθες.

Σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν, ότι έκανε χρήση της πολεμικής του αεροπορία. Το Υπουργείο ανέφερε, ότι στην πόλη Βαρντενίς, λεωφορείο  που μετέφερε άμαχους, πιθανών εθελοντές που μεταβαίνουν στο μέτωπο, ανατινάχθηκε από πυρά μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) χωρίς να αναφέρει ωστόσο τον αριθμό των τραυματιών. 

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν,  ανέφερε πως η επίθεση έγινε κατά στρατιωτικών θέσεων, ως απάντηση από πυρά που προήλθαν από την πόλη Βαρντενίς. 

Τα δύο επιτελεία, βγάζουν προς τα έξω το δικό τους οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζοντας τις απώλειες των αντιπάλων. Το Υπουργείο Άμυνας Αζερμπαϊτζάν δημοσίευσε πλάνα τραβηγμένα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο βομβάρδισε άρματα μάχης. 

Η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Shushan Stepanyan, δημοσίευσε βίντεο που παρουσιάζει την καταστροφή τεθωρακισμένων αρμάτων του Αζερμπαϊτζάν. Σε δεύτερο βίντεο, φαίνεται αριθμός στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν, να οπισθοχωρούν σε δυσμενή κατάσταση κάτω από καταιγισμό πυρών. 

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών, και εξοπλισμών από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να καταγραφεί με ακρίβεια, αφού οι εχθροπραξίες διεξάγονται με μεγάλη σφοδρότητα. 

Το Αζερμπαϊτζάν, δημοσίευσε βίντεο στο οποίο γίνεται χρήση βαρέος πυροβολικού, πιθανών 2S7 Pion 203mm. Επιπλέον, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαρτυρούν και την χρήση του ρωσικού συστήματος ТОС-1А. 

Για αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, ανακοίνωσε σήμερα, ότι: “Οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούμε επιθετικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας και καταστροφικής ισχύος”

Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως χθες βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Οι πρώτες εικόνες από τις συγκρούσεις – Οι πρώτες απώλειες για το Αζερμπαϊτζάν – VIDEO

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Δευτέρα από την Αρμενία να βάλει τέλος σε αυτή που αποκαλεί «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκει στο πλάι της «αδελφής και φίλης» της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν, «με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα», παροτρύνοντας το Μπακού να «πάρει τα πράγματα στα χέρια του». Άλλες δυνάμεις – η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ – κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Διαβάστε επίσης: Καύκασος | Όλες οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης – Δεκάδες οι νεκροί και από τις δύο πλευρές – VIDEO & Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This