ΚΑΤΑΙΓΙΣ 22 | Εντυπωσιακές εικόνες από την μεγάλη διακλαδική άσκηση – VIDEO
Defence Redefined
Published on 31/05/2022 at 14:15

Το ΓΕΕΘΑ δημοσιοποίησε εντυπωσιακές εικόνες από την πενταήμερη διακλαδική άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ 22, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, φρεγάτες, υποβρύχια, αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες, καταδρομείς και πλήθος άλλων μονάδων και μέσων.

Συγκεκριμένα, από την Κυριακή 22 έως την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, διεξήχθη η Διακλαδική Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Την τελική φάση της Άσκησης παρακολούθησε εν πλώ επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας και συνέργειας, μέσω της εκτέλεσης ρεαλιστικών σεναρίων αυξημένης δυσκολίας που αφορούν στο σύνολο των μορφών πολέμου και περιελάμβαναν Ειδικές Επιχειρήσεις, Ναρκοπόλεμο, Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, Αεροπορικές Επιχειρήσεις, καθώς και αντικείμενα συνεργασίας με μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

Στην Άσκηση η οποία ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) συμμετείχαν μονάδες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υπό τον συντονισμό του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), όπως παρακάτω:

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) με Λόχο Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (ΜΑΛ). Λόχο Πεζοναυτών (ΠΖΝ), Τμήμα Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ) και Λόχο Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ).

Ο Στρατός Ξηράς (ΣΞ) με επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και UH-1H πολλαπλών ρόλων, σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣΜΗΕΑ) SPERWER, Λόχο της Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, Μονάδες και Τμήματα της ΑΣΔΕΝ.

Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) με Φρεγάτες (Φ/Γ), Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), Αρματαγωγά (Α/Γ), Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ), Ε/Π, Ναρκοθηρευτικά (Ν/Θ) και Πλοία Διοικητικής Μερίμνης.

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) με Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-16, Μ-2000/5 και F-4 τα οποία πραγματοποίησαν 94 εξόδους, Μεταγωγικά Α/Φ C-130 και Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145Η.

Το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνικη Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) με Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) και τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ).

Παράλληλα με την Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22», εκτελέστηκαν επίσης: Η Διακλαδική Άσκηση Ενεργητικής και Παθητικής Αεράμυνας Μεσαίας Κλίμακας «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 22» που αφορά στην αντιμετώπιση εναέριας και δορυφορικής απειλής. Η Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΘΑΙΡΕΤΗΣ – 22» που αφορά στις διαδικασίες Τακτικού Ελέγχου Αντιαεροπορικών Μέσων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Συστήματος Αεράμυνας. Η Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ» που αφορά στην Διαχείριση Κρίσεων και στην αποτελεσματική αντίδραση σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις με παράλληλη εξέταση σεναρίων εξέλιξης των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: ALEXANDER THE GREAT-22 | Διακλαδική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This