Κατάρ και Μπαχρέιν | Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους – Στην Σαουδική Αραβία ο ΥΠΕΞ της Συρίας
Defence Redefined
Published on 14/04/2023 at 15:15

Οι κυβερνήσεις του Μπαχρέιν και του Κατάρ ανακοίνωσαν την Τετάρτη την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακρά διένεξή τους.

Η συμφωνία συμφιλίωσης συνήφθη κατά τη διάρκεια συνομιλιών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Τα μέρη αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σύμφωνα με τις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το κείμενο. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν έδωσε στη δημοσιότητα παρόμοια ανακοίνωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου.

Το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ το 2017, προσάπτοντάς του πως υποστήριζε εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή.

Παρότι, τον Ιανουάριο του 2021, οι χώρες του Κόλπου υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης στη Σαουδική Αραβία, οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών δεν αποκαταστάθηκαν.

Τα υπόλοιπα τρία κράτη είχαν ήδη ανακοινώσει την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, αν και τα ΗΑΕ και το Κατάρ δεν έχουν ακόμη ξανανοίξει τις πρεσβείες τους. Αντιπρόσωποι των ΗΑΕ και του Κατάρ συμμετείχαν στην πιο πρόσφατη συνάντηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθέρμανσης των σχέσεων τους την περασμένη εβδομάδα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και το Μπαχρέιν θεωρείτο όμως πιο δύσκολο να εξομαλυνθούν, λόγω ακανθωδών ζητημάτων που αφορούν κυρίως διαφορές για τα θαλάσσια σύνορά τους. Τα δυο μέρη αλληλοκατηγορούνται συχνά για συλλήψεις αλιέων.

Διαβάστε επίσης: Υεμένη | Το Ομάν σε ρόλο διαμεσολαβητή – Έτοιμοι για διαπραγμάτευση δηλώνουν οι Χούθι

Η αποκατάσταση των σχέσεων τους ανακοινώθηκε με φόντο τις διπλωματικές προσπάθειες στην περιοχή με σκοπό να επιλυθούν διάφορες κρίσεις, ιδίως μετά την αποκατάσταση τον Μάρτιο των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με κινεζική μεσολάβηση.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Waleed Al-Khuraiji υποδέχτηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad στο διεθνές αεροδρόμιο King Abdulaziz την Τετάρτη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας επισκέπτεται το Βασίλειο ως απάντηση σε πρόσκληση του Σαουδάραβα ομολόγου του πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν να συμμετάσχει σε μια συνάντηση συζήτησης, που αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία που διαφυλάσσει την ενότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Η σύνοδος θα ασχοληθεί επίσης με τη διευκόλυνση της επιστροφής των Σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους και τη διασφάλιση της άφιξης ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές στη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Σαουδική Αραβία | Συμφωνία για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This