ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κατάρριψη βαλλιστικού πυραύλου ανακοίνωσε ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό το Ριάντ
Defence Redefined
Published on 14/06/2020 at 10:26

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός στην Υεμένη ανακοίνωσε ότι στις 13 Ιουνίου αναχαίτισε και κατέστρεψε βαλλιστικό πύραυλο που είχε στόχο τη σαουδαραβική συνοριακή πόλη Νατζράν.

Σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο συνασπισμός ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την πόλη Σαναά της Υεμένης και πως σημειώθηκαν τραυματισμοί από θραύσματα όταν καταστράφηκε.

Αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα Patriot της Σαουδικής Αραβίας

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση συνασπισμός επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 στην προσπάθεια να αποκαταστήσει την εξουσία της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης στη Σαναά, μετά την εκδίωξή της από την πρωτεύουσα από τους Χούτι στα τέλη του 2014. Ο πόλεμος που ακολούθησε βρίσκεται σε αδιέξοδο για χρόνια και οι υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν βαλτώσει από τα τέλη του 2018.

Για την ιστορία οι Χούτι ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για την επίθεση το Σεπτέμβριο του 2019 σε εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στην κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας Aramco, αλλά το Ριάντ, καθώς και οι Δυτικοί σύμμαχοί του, κατηγόρησαν για την επίθεση το Ιράν.

Επίθεση σε Aramco 24 Σεπτεμβρίου 2019

Μια μονομερής εκεχειρία την οποία ανακοίνωσε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο του 2020 έληξε τον περασμένο μήνα χωρίς να οδηγήσει σε μόνιμη ανακωχή μετά και την απόρριψη της από τους Χούτις.

Μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου ωθήθηκε προς το χείλος του λιμού. Η βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, παρείχε την απαραίτητη βοήθεια στον πληθυσμό – σχεδόν το 80% των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κολβίλ, δήλωσε ότι περισσότερα από 30 από τα 41 προγράμματα που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ θα κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες, εκτός εάν εξασφαλιστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν να καταβάλουν 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια για την Υεμένη σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου. Το ποσό αυτό ωστόσο ήταν πολύ χαμηλότερο από τον στόχο συγκέντρωσης χρημάτων ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποφευχθούν σοβαρές περικοπές στην αποστολή βοήθειας από τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Al Jazeera

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ με καταστροφή πολεμικών πλοίων

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This