ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Καθοριστική η συμβολή των δύο πτητικών μέσων της Δημοκρατίας για των περιορισμό των πυρκαγιών στα κατεχόμενα
Defence Redefined
Published on 18/05/2020 at 15:49

Το μεσημέρι της Κυριακής 17/05, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επικοινώνησε με τον αρμόδιο της Κυπριακής Προεδρίας, για τα θέματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε την συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για κατάσβεση των πυρκαγιών στον κατεχόμενο Κορμακίτη και στο Καπούτι-Διόριο βόρεια της Μόρφου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έδωσε σχετικές οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς και έτσι 2 πτητικά μέσα της ΚΔ, αεροσκάφος Air Tractor του Τμήματος Δασών και ελικόπτερο AW-139 της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κύπρου (ΜΑΕΠ) ρίχθηκαν στην μάχη με τις φλόγες. Το αεροσκάφος Air Tractor, έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού και έχει δύο άτομα πλήρωμα, ένα πιλότο και ένα παρατηρητή. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές μόλις το αεροσκάφος προσγειωθεί στον δίαυλο αεροδρομίου, μπορεί μέσα σε ένα λεπτό να γεμίσει με νερό, αφρό και επιβραδυντικό για μείωση της έντασης της πυρκαγιάς.

Για πρώτη φορά το παράνομο κατοχικό καθεστώς, ζήτησε την συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση πυρκαγιάς, παρόλο που σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν αυτό δεν συνέβαινε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας μας, η ΚΔ πέρα των πτητικών μέσων έχει θέσει στη διάθεση των Τουρκοκυπρίων τρία από τα νέα πυροσβεστικά οχήματα τύπου IVECO τα οποία έχει πρόσφατα παραλάβει, για συνδρομή εάν ζητηθεί,  στις προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πληρώματα των δύο πτητικών μέσων, εκτέλεσαν άψογα το καθηκον τους με 5 αποτελεσματικές διελεύσεις, χρονικού διαστήματος 40 λεπτών και ρίψεις ακριβείας στο πύρινο μέτωπο, καθιστώντας την συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθοριστική ως προς τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας στον κατεχόμενο Κορμακίτη, η οποία τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. 

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται και η πυρκαγιά στο Καπούτι – Διόριος, αφού μαίνονται ακόμα μικρές εστίες πυρκαγιάς. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν μερικές μικρές εστίες εντός της περιοχής.

Υπολογίζεται πως 5000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης κάηκαν από την πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον “υπουργό γεωργίας” η φωτιά ξεκίνησε από στρατιωτική περιοχή και πιθανή αιτία να είναι βλάβη σε καλώδια ή σε σύστημα μεταφοράς καλωδίων.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This