ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Καζακστάν | Βίαιες διαδηλώσεις και παραίτηση κυβέρνησης – Έκκληση του Προέδρου για Ρωσική βοήθεια
Defence Redefined
Published on 06/01/2022 at 10:34

Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Καζακστάν, στην πόλη Αλμάτι με αφορμή τις αυξήσεις στην τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Χθες ο Πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες διεθνών μέσων, 8 αστυνομικοί και εθνοφύλακες και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 300. 

© Reuters

Οι μειώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να καθησυχάσει τους διαδηλωτές δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ενώ η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Reuters μετέδωσε πως οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στο Αλμάτι, μεταξύ αυτών και το δημαρχείο. 

Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να βοηθήσει το Καζακστάν. Η CSTO ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 με συμβαλλόμενα μέρη τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στόχος της είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας καθώς και η συλλογική υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των μελών της. Χθες, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως το Καζακστάν μπορεί να επιλύσει μόνο του το πρόβλημα και δεν χρειάζεται εξωτερική επέμβαση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πτώση An-26 στο Καζακστάν | Τέσσερις νεκροί και δύο επιζώντες μέχρι στιγμής ο απολογισμός – VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This