Κίνα | Υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τα Νησιά Σολομώντα
Defence Redefined
Published on 20/04/2022 at 08:59

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε πρόσφατα μια ευρεία αμυντική συμφωνία με τα νησιά του Σολομώντα, την ώρα που οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανησυχούν για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

“Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των νησιών του Σολομώντα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αυστραλός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού Ζεντ Σεσέλια μετέβη στη Χονιάρα για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό της χώρας Μανασέχ Σογκαβάρε να μην υπογράψει τη συμφωνία αυτή.

Η Καμπέρα ανησυχεί ότι αυτή η συμφωνία ασφαλείας, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, θα ανοίξει τον δρόμο στην Κίνα για να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Ειρηνικού, λιγότερα από 2.000 χιλιόμετρα από την Αυστραλία.

Και οι ΗΠΑ αντιδρούν σε αυτή τη διμερή συμφωνία, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να δηλώνει χθες Δευτέρα ότι τα νησιά του Σολομώντα προστατεύονται ήδη από μια συμφωνία ασφαλείας που έχουν συνάψει με την Αυστραλία.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι διπλωματική αποστολή της χώρας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα νησιά του Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα.

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Κερτ Κάμπελ, αξιωματούχος αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού, και ο Ντάνιλε Κρίτενμπρινκ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – Ρωσία | Καταδίκη των δυτικών κυρώσεων και διεύρυνση της συνεργασίας τους

Σημειώνεται ότι Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν διευρύνει την αμυντική συμφωνία AUKUS με στόχο την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, προκειμένου να αντιταχθούν απέναντι σε Ρωσία και Κίνα.

Η εστίαση όμως στους υπερηχητικούς πυραύλους και την τεχνολογία τους δεν ήταν τυχαία. Μόλις τον προηγούμενο μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικό πύραυλο με στόχο να καταστρέψει αποθήκη όπλων στη Δυτική Ουκρανία, ενώ η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κάνει λόγο για επανειλημμένη χρήση υπερηχητικών όπλων από την ρωσική πλευρά. 

Και η Κίνα όμως τους περασμένους μήνες πραγματοποίησε δύο δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από αυτό που εκτιμούσε η Δύση.

Επισημαίνεται ότι αν και Αμερική και Αυστραλία έχουν ήδη ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων, η βρετανική πλευρά προς το παρόν δεν έχει δεσμευτεί για την αγορά τους καθώς θέλει να εστιάσει στη μελέτη ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων απέναντι στα νέα αυτά όπλα.

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ότι έχουν περάσει στο στάδιο των δοκιμών, καθώς τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική βολή του δικού τους υπερηχητικού πυραύλου (HAWC).

Με πληροφορίες από: Al Jazeera, DW, defenceredefined.com.cy 

Διαβάστε επίσης: Ιράν-Κίνα | Εμβάθυνση σχέσεων με την εφαρμογή του συμφώνου συνεργασίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This