ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κίνα – Ταϊβάν | Προς κλιμάκωση των εντάσεων με τις ευλογίες των ΗΠΑ – VIDEO
Defence Redefined
Published on 11/01/2021 at 13:56

Η τελευταία κίνηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο για την Ταϊβάν θα μπορούσε να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, περιπλέκοντας περαιτέρω μια τεταμένη διμερή σχέση λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του, o εκλεγμένος Προέδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ.

«Αυτό που κάνει o Πομπέο είναι να βάζει μια σειρά ναρκών για την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, να “αλατίζει” την πληγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας εν γένει και να τοποθετεί νάρκες στην Ταϊβάν ειδικότερα», δήλωσε ο Ραντ στο «Squawk Box Asia» του CNBC, σήμερα Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Πομπέο ανακοίνωσε την άρση όλων των «αυτοεπιβαλλόμενων περιορισμών» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, ένα δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο νησί, που η Κίνα ισχυρίζεται ως δικό της έδαφος. 

Διαβάστε επίσης: 2020 | Μια χρονιά γεμάτη πολέμους – Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Υφήλιο

Ο Πομπέο δήλωσε στην αναφορά του το Σάββατο, ότι οι ΗΠΑ είχαν μονομερώς περιορισμένες επαφές μεταξύ των αξιωματούχων τους και των αξιωματούχων της Ταϊβάν για αρκετές δεκαετίες «σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο». Στη συνέχεια, δήλωσε ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί δεν υφίστανται πλέον.

Η κίνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής “Μια Κίνα», δήλωσε ο Ραντ, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής της Κοινωνίας της Ασίας.

Η πολιτική “Μια Κίνα” είναι η αρχή στην οποία οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, υπό το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στο Πεκίνο.

«Αυτό ήταν το στήριγμα της στρατηγικής σταθερότητας τα τελευταία 40 χρόνια περίπου», δήλωσε ο πρώην Αυστραλός ηγέτης.

«Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος της αυτής της πολιτικής. Και τι σημαίνει αυτό για τις αγορές; Τι σημαίνει αυτό για τη διεθνή κοινότητα; Σημαίνει μια νέα περίοδο πραγματικής στρατηγικής αστάθειας δεδομένου ότι αυτό είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο πίστης στο Πεκίνο», πρόσθεσε.

Το κομμουνιστικό κόμμα δεν κυβερνούσε πρακτικά ποτέ την Ταϊβάν, αλλά το Πεκίνο θεωρεί την επανένωση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα ως μια πιθανότητα και έτσι η Ταϊβάν δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί την δική της διεθνή διπλωματία.

Αντιδράσεις Κίνας και Ταϊβάν στην κίνηση Πομπέο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ για άρση των περιορισμών στην Ταϊβάν, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τον Πομπέο στο Twitter.

Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Κίνα αντιτάσσεται στην κίνηση του Πομπέο και θα καταπολεμήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες σαμποτάζ των συμφερόντων της.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου είπε ότι η άρση των αμερικανικών περιορισμών με την Ταϊβάν είναι «μεγάλη υπόθεση».

« Οι σχέσεις Ταϊβάν-ΗΠΑ, έχουν αναβαθμιστεί σε μια παγκόσμια εταιρική σχέση. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα απογοητεύσει και ελπίζει να συνεχίσει να ενισχύει την ανάπτυξη των σχέσεων της Ταϊβάν με τις ΗΠΑ.», είπε ο Γου.

Διαβάστε επίσης: “Χωρίς το φόβο του θανάτου” | Ο Xi Jinping διατάζει τον κινεζικό στρατό να βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας

Στρατιωτική απειλή

Οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί εντονότερα τον τελευταίο χρόνο, φθάνοντας στην χειρότερη φάση από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, λένε ορισμένοι αναλυτές. Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρεκόρ επιδρομών (380 στο σύνολο) στην αμυντική ζώνη της Ταϊβάν πέρυσι, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ταϊβάν. 

Επιπλέον, η Κίνα αύξησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, με στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Ταϊβάν και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αυτές οι επιχειρήσεις αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά από αυτή την εξέλιξη. 

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα έστειλε αεροπλανοφόρο στα στενά της Ταϊβάν μια ημέρα αφότου ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έπλευσε εκεί. Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου στην περιοχή έλαβε χώρα καθώς η Ταϊπέι ξεκίνησε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα εξοπλισμού από τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων 300 αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot Pac-3. Πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι μέχρι το 2027 η Ταϊβάν θα έχει συνολικά 650 πυραύλους του είδους.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, εκπαιδεύονται καθημερινά και με αμείωτη ένταση σε ασκήσεις αντιμετώπισης πιθανής εισβολής από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.

Άρματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα, συστήματα πυροβολικού και όλμοι ασκούνται καθημερινά σε διάφορα σενάρια αντιμετώπισης εχθρικών δυνάμεων, ούτως ώστε η Ταϊβάν, να καταστήσει σαφές στο Πεκίνο, ότι μια απόβαση στο έδαφος της, θα είναι μεγάλος λάθος το οποίο θα αποβεί μοιραίο.  

Διαβάστε επίσης: Συντριβή κινεζικού SU-35 | Η Ταϊβάν αρνείται τους ισχυρισμούς ότι το κατέρριψε – VIDEO

Με πληροφορίες από: taiwannews / CNBC

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This