Κίνα | Επίδειξη ισχύος με εκτόξευση του υπερ-υπερηχητικού πυραύλου YJ-21
Defence Redefined
Published on 22/04/2022 at 16:02

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας (PLAN – People’s Liberation Army Navy) κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει την εκτόξευση ενός νέου υπερ-υπερηχητικού πυραύλου από το αντιτορπιλικό Type-055. 

Σύμφωνα με το Naval News, ο πύραυλος είναι πιθανότατα ο Eagle Strike YJ-21. Ο αναλυτής του Naval News, H.I Sutton προσδιόρισε τον πύραυλο ως τον υπερ-υπερηχητικό αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο YJ-21 (anti-ship ballistic missile – ASBM), ο οποίος βασίζεται στο σχέδιο του CM-401.

“Ο νέος πύραυλος εξωτερικά μοιάζει με το σχέδιο του CM-401 με ένα πρόσθετο στάδιο προώθησης (booster). Ο CM-401 είναι περίπου ανάλογος με το βαλλιστικό πύραυλο Iskander αν και η διάμετρός του είναι μόλις 600 χιλ. Είναι πιθανό ο νέος πύραυλος να σχετίζεται με την παλαιότερη οικογένεια πυραύλων CM-401, αν και η ομοιότητα μπορεί να είναι συμπτωματική. Και μπορεί να έχει μικρότερη διάμετρο”, αναφέρει ο αναλυτής.

Τα χαρακτηριστικά του YJ-21 είναι ως τώρα άγνωστα, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τη δοκιμαστική εκτόξευση. Το βίντεο, από την άλλη πλευρά, δείχνει έναν βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο με “καταπέλτη” (τεχνική ψυχρής εκτόξευσης -cold-launch- όπου για την εκτόξευση του πυραύλου χρησιμοποιείται ένα συμπιεσμένο αέριο το οποίο σαν καταπέλτης εξάγει από το κελί εκτόξευσης τον πύραυλο ενώ έπειτα ενεργοποιείται και ο κύριος κινητήρας του πυραύλου), ενώ φέρει και υπερ-υπερηχητικό όχημα αερολίσθησης (hypersonic glide vehicle).

Διαβάστε επίσης: Υπερ-υπερηχητικά (hypersonic) όπλα | Οι τελευταίες εξελίξεις – VIDEO

Οι επιφάνειες ελέγχου είναι μάλλον μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο. Σύμφωνα με το Naval News, το κατακόρυφο σύστημα εκτόξευσης (VLS) που τοποθετείται στα καταδρομικά πλοία Type 055 μπορεί να φιλοξενήσει βλήματα με τις ακόλουθες μέγιστες διαστάσεις: 

  • Μήκος: 9 μέτρα 
  • Διάμετρος: 0,85 μέτρα.

Εάν αυτός ο πύραυλος αποδειχτεί ότι είναι ο υπερ-υπερηχητικός YJ-21, τα καταδρομικά Type 055 θα γίνουν αναμφισβήτητα τα πιο βαριά οπλισμένα πολεμικά πλοία παγκοσμίως.  

Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι η μόνη ναυτική δύναμη παγκοσμίως η οποία διαθέτει υπερ-υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους και τους οποίους ανάπτυξε με σκοπό την αντιμετώπιση πρωτίστως μεγάλων ναυτικών μονάδων π.χ αεροπλανοφόρα.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από καταδρομικό τύπου 055 κλάσης Renhai. Με 8 πλοία ήδη στην υπηρεσία του Ναυτικού της Κίνας, νέες πληροφορίες δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο ακόμη βρίσκονται υπό κατασκευή στο Dalian της Κίνας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Η πρώτη δοκιμή για τον νέο βαλλιστικό πύραυλο “SATAN II”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This