ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ | Οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας
Defence Redefined
Published on 25/04/2021 at 07:30

Τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε προεκλογικά στην Αρμενική κοινότητα, αλλά και πιστός στις θέσεις του εδώ και δεκαετίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Αρμενίων, στην καθιερωμένη του δήλωση, για την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια βιαιότητα. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν με πορείες στο θάνατό τους, σε μια εκστρατεία εξόντωσης», αναφέρει στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Ένα βήμα πριν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων – Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο, εκφράζει ο Β. Μαχτεσιάν

«Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Για δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να απονείμουμε κατηγορία,  αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ». 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως καθώς σήμερα θρηνούμε  ότι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας.

Καταλήγοντας το μήνυμά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει πως ο Αμερικανικός λαός τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε πριν 106 χρόνια.

Τουρκικό ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “απορρίπτουμε και με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δήλωση της 24ης Απριλίου υπό την πίεση αντι – τουρκικών ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων του προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με τα γεγονότα του 1915. Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει καμία επιστημονική και νομική βάση, ούτε στηρίζεται σε στοιχεία”.

Προστίθεται ότι “σε σχέση με τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου ‘γενοκτονία’, όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο” και ότι “η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα πολιτικά κίνητρα της κάθε περιόδου, των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις τους. Μια τέτοια στάση αποτελεί χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας”. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφραστεί σαφώς για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915” και ότι “το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσει μια κοινή επιτροπή Ιστορίας για να ριχτεί ένα φως δικαιοσύνης στα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως “αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική δικαιοδοσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία”. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί “τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος”, όπως το χαρακτηρίζει “το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να στηρίξει προσπάθειες που δεν αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας έμπρακτης ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αλλά αντίθετα να εξυπηρετήσει την ατζέντα αυτών των κύκλων που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα αντλούμενη από την ιστορία”, όπως αναφέρει.

Διαβάστε επίσης: Η Γενοκτονία των Αρμενίων | Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΑ/ΑΑΡ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This