ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών | VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/06/2020 at 12:00

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας από τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανταλλαγές πυρών καταγράφονται με φόντο την αυξανόμενη ένταση καθώς πλησιάζει μια ημερομηνία-κλειδί όσον αφορά το σχέδιο προσάρτησης μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Το βράδυ χθες Παρασκευή εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή της Σντερότ, ισραηλινής πόλης η οποία απέχει μερικά χιλιόμετρα από τον παλαιστινιακό θύλακα. Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν “εργοστάσια” κατασκευής πυρομαχικών και ρουκετών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενημέρωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας στη Γάζα επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τα πλήγματα στον τομέα της Χαν Γιούνις, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ είχε καταγραφεί στις αρχές του Μαίου.

Την Πέμπτη η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που θα ισοδυναμούσε, κατ` αυτή, με την “κήρυξη πολέμου”. “Η αντίσταση θεωρεί την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη κήρυξη πολέμου εναντίον του λαού μας και θα φροντίσουμε ο εχθρός να το μετανιώσει”, είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα.

Η δήλωση αυτή καταγράφηκε καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία ενώ πλησιάζει η αναμενόμενη απόφαση της ισραηλινής απόφασης για την εφαρμογή των σχεδίου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Αυτό προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από τον ισραηλινό στρατό, καθώς και την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πολύ μειωμένη έκταση.

Η παλαιστινιακή ηγεσία, η Φάταχ στη Δυτική Όχθη και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζουν το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο καταγγέλλουν επίσης ο ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς ενεπλάκησαν σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Παρά την ανακωχή των τελευταίων μηνών, οι δύο πλευρές αναμετρώνται περιστασιακά, με εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και πλήγματα αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε επίσης: Kλιμάκωση ισραηλινών επιδρομών σε Συρία και Λίβανο

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This