Ισραήλ | Επιλογή της Oshkosh Defense για την παραγωγή τμημάτων σκάφους για το νέο ΤΟΜΠ Eitan
Defence Redefined
Published on 30/12/2022 at 18:33

Η αμερικανική εταιρεία Oshkosh Defense επιλέχθηκε για την παραγωγή εκατοντάδων τμημάτων του σκάφους για το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) “Eitan” για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). 

Η συμφωνία μεταξύ της αποστολής προμηθειών και της Oshkosh Defense εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (IMoD) και θα χρηματοδοτηθεί από αμερικανικά κονδύλια βοήθειας.

Η Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του Ισραηλινού Άμυνας (IMoD) ανέπτυξε το APC (Armoured Personnel Carrier) “Eitan”, το οποίο θεωρείται από τα βαρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα στον κόσμο. Τα τμήματα του σκάφους, που θα φτάσουν στο Ισραήλ σε περίπου 18 μήνες, θα ενταχθούν άμεσα στη γραμμή παραγωγής. Μόλις συναρμολογηθούν πλήρως, τα οχήματα θα μεταφερθούν για επιχειρησιακή χρήση στην Ταξιαρχία “Nahal” των IDF.

Το Eitan είναι το πρώτο τροχοφόρο ΤΟΜΠ 8χ8, που κατασκευάζεται στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας μια σειρά δυτικών εξαρτημάτων και πρόκειται να αντικαταστήσει τα ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ M113. 

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το πρωτότυπο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και μετά από δοκιμή το εν λόγω σύστημα εγκρίθηκε για προμήθεια, ξεκινώντας έτσι τη μαζική παραγωγή το 2020.  

Το “Eitan” έχει σκάφος σε σχήμα V για βελτιωμένη προστασία από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με την αντι-βαλλιστική και την προστασία από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες. Επίσης, η πλατφόρμα είχε αρχικά σχεδιαστεί να ενσωματωνεί το ισραηλινής κατασκευής σύστημα ενεργής προστασίας “Trophy” (active protection system – APS). Ωστόσο, αντ ‘αυτού θα χρησιμοποιεί το σύστημα ενεργής προστασίας “Iron Fist”, επίσης ισραηλινής προέλευσης.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία | Εκσυγχρονισμός του στόλου των τεθωρακισμένων με APS “Iron Fist” και COAPS – VIDEO

Κύρια χαρακτηριστικά:

  • Βάρος: 35 τόνοι
  • Μήκος: 8 μέτρα
  • Πλάτος: 3 μέτρα
  • Ύψος: 3 μέτρα
  • Οπλισμός: πολυβόλα: 1 x 12,7 χιλ και 1 x 7,62 χιλ
  • Κινητήρας : MTU diesel 750 ίππων
  • Μέγιστη ταχύτητα: 90 χλμ/ώρα
  • Αυτονομία: 1.000 χλμ
  • Ελαστικά τύπου Run Flat με σύστημα πλήρωσης αέρα
  • Πλήρωμα: Τριμελές (Οδηγός, Πυροβολητής/ Αρχηγός) με δυνατότητα μεταφοράς 9-μελούς ομάδας μάχης 

Η πρωτότυπη έκδοση του Eitan είναι εξοπλισμένη με τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων, ο οποίος φέρει πολυβόλο των 12,7 χιλ και έστορα με πολυβόλο των 7,62 χιλ. Άλλα όπλα, όπως πυροβόλα των 30 ή 40 χιλ, θα είναι επίσης διαθέσιμα στην έκδοση ΤΟΜΑ του Eitan. Τουλάχιστον, μέρος των οχημάτων Eitan των IDF θα εφοδιαστεί με μη επανδρωμένους πύργους μάχης όπως το Samson All-In-One της Rafael Advanced Defense Systems. 

Επιπλέον, το Eitan έχει περισσότερο εσωτερικό χώρο από το M113 και το προσωπικό δύναται να εισέρχεται και να εξέρχεται της πλατφόρμας μέσω μιας  οπίσθιας ράμπας με ενσωματωμένη θύρα. Ακόμη το Eitan είναι εξοπλισμένο με 10 εξωτερικές κάμερες, που παρέχουν όραση 360° γύρω από το όχημα ημέρα και νύχτα για βέλτιστη επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Διαβάστε επίσης: Σύστημα αυτοπροστασίας “Trophy” | Το σύστημα που καθιστά πλέον τα Abrams “άτρωτα” – Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This