Ισραήλ | Επίθεση στο ισραηλινό πετρελαιοφόρο Pacific Zircon από καμικάζι drone
Defence Redefined
Published on 17/11/2022 at 17:35

Ένα πετρελαιοφόρο που σχετίζεται με έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο χτυπήθηκε από ένα περιφερόμενο πυρομαχικό (γνωστά ως suicide drones ή kamikaze drones) στα ανοικτά των ακτών του Ομάν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. 

Η επίθεση στο πετρελαιοφόρο Pacific Zircon με σημαία Λιβερίας συνέβη την Τρίτη το βράδυ, όπως αναφέρει το Associated Press. Το Pacific Zircon λειτουργεί υπό την εταιρεία Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ανήκει τελικά στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer.

Σε ανακοίνωσή της, η Eastern Pacific Shipping ανέφερε ότι το Pacific Zircon, που μετέφερε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, χτυπήθηκε από βλήμα περίπου 240 χλμ από τις ακτές του Ομάν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ υπάρχουν κάποιες ζημιές στο κύτος του σκάφους, αλλά δεν υπάρχει διαρροή φορτίου ή εισροή νερού.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι φαίνεται ότι το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση με ένα περιφερόμενο πυρομαχικό Shahed-136 τονίζοντας ότι υπάρχει συναίνεση για αυτό στην ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών και άμυνας. Πάντως, η κυβέρνηση του Ιράν δεν αναγνώρισε την επίθεση στο υπόψη πλοίο, ενώ η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Το χτύπημα ήρθε λίγες ώρες αφότου το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι βρήκε 70 τόνους συστατικού καυσίμου πυραύλων κρυμμένο ανάμεσα σε σακούλες λιπάσματος σε πλοίο με προορισμό την Υεμένη από το Ιράν, μια σημαντική κατάσχεση που ενδέχεται να διαταράξει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το 2021, μια ύποπτη επίθεση με παρόμοιο τρόπο έπληξε το ισραηλινό πετρελαιοφόρο Mercer Street στα ανοιχτά του Ομάν, σκοτώνοντας δύο άτομα που επέβαιναν στο πλοίο.

Ο Torbjorn Soltvedt, αναλυτής στην εταιρεία πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft, είπε ότι η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο κίνδυνος επιθέσεων κατά της ναυτιλιακής και ενεργειακής υποδομής στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στην πυρηνική διπλωματία ΗΠΑ-Ιράν και της απόφασης της Ουάσιγκτον να ασκήσει περαιτέρω πίεση μέσω κυρώσεων στο Ιράν.

Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, οι ειδικοί σε θέματα μη διάδοσης πυρηνικών όπλων προειδοποιούν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει τώρα αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει τουλάχιστον ένα πυρηνικό όπλο, εάν το επιλέξει, αν και η Τεχεράνη επιμένει ότι το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Επαναπατρίζονται οι Έλληνες ναυτικοί ύστερα από τρεις μήνες ομηρίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This