Ισραήλ | Για πέμπτη φορά μέσα σε τρία χρόνια οι πολίτες στις κάλπες
Defence Redefined
Published on 21/06/2022 at 16:00

Στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών κινείται και πάλι το Ισραήλ. Νάφταλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ συμφώνησαν να διαλύσουν τον κυβερνητικό σχήμα και να προχωρήσουν σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα για την διάλυση και της Κνεσσέτ, υπό την παρούσα της μορφή.

Σύμφωνα με το Euronews, την Δευτέρα στο ισραηλινό κοινοβούλιο η κυβέρνηση ηττήθηκε δις στις ψηφοφορίες για την παροχή εμπιστοσύνης κι έτσι εγκαταλείφθηκε οποιαδήποτε νέα απόπειρα να κρατηθεί εν ζωή αναζητώντας συμμαχίες.

Η συμφωνία των δύο ανδρών προβλέπει ότι μετά την διάλυση της Κνεσσέτ υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές, που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο και την δημιουργία νέας κυβέρνησης, θα είναι ο Γιαίρ Λαπίντ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι και ο οικοδεσπότης κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα. 

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει πλειοψηφικό σχήμα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην παρούσα σύνθεση του Ισραηλινού κοινοβουλίου.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται στήριξη από δύο μικρά κόμματα του κοινοβουλίου, την Νέα Ελπίδα και το Yamina και συμφωνήσουν στον σχηματισμό ενός δεξιού κυβερνητικού καμβά. Αν η χωρά οδηγηθεί στις κάλπες θα είναι η πέμπτη φορά σε διάστημα τρεισήμισι ετών.

Με βάση τη συμφωνία για την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, στην οποία κατέληξαν πέρσι τον Μάιο, ο Μπένετ θα παρέμενε πρωθυπουργός μέχρι τον Αύγουστο του 2023, οπότε θα παρέδιδε την εξουσία στον Λαπίντ για την επόμενη διετία. 

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Βενεζουέλα | Υπέγραψαν συμφωνία 20ετούς συνεργασίας στον απόηχο της Συνόδου της Αμερικής

Οι πολίτες στο Ισραήλ θα προσέλθουν στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ενώ έχουν προηγηθεί μήνες προσπαθειών να σταθεροποιηθεί ένας διχασμένος συνασπισμός που αποτελείται από οκτώ ιδεολογικά ανόμοια κόμματα.

“Ο φίλος μου, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid και εγώ, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, να διαλύσουμε την Κνεσέτ και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για εκλογές σε συμφωνημένο χρόνο, μεταφέροντας ταυτόχρονα την εξουσία με τάξη και διασφαλίζοντας το εθνικό συμφέρον του κράτος του Ισραήλ”, δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαϊρ Λαπίντ αναλαμβάνει προσωρινός αρχηγός όπως προβλέπει η συμφωνία.

“Ακόμα κι αν πάμε σε εκλογές σε λίγους μήνες, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος δεν μπορούν να περιμένουν, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κόστος ζωής, να διαχειριστούμε τον αγώνα ενάντια στο Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις που απειλούν να κάνουν το Ισραήλ ένα αντιδημοκρατικό κράτος”, επεσήμανε ο Λαπίντ.

Για τον επί μακρόν πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ευπρόσδεκτη είδηση: “Σήμερα το βράδυ, οι άνθρωποι χαμογελούν.. ξεφορτώνονται τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ”.

Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση στους κατοίκους του Λιβάνου από το Ισραήλ – Σοβαρή κλιμάκωση για το κοίτασμα Καρίς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This