Ιράν | “Τα μέλη του πληρώματος των ελληνικών πλοίων δεν είναι αιχμάλωτοι” – Ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ
Defence Redefined
Published on 29/05/2022 at 10:22

Δέκα Έλληνες ναυτικοί και ένας Κύπριος φέρονται να βρίσκονται στα χέρια των ιρανικών αρχών μετά την κατάληψη δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. 

Τα υπό ελληνική σημαία και ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρα Delta Poseidon και Prudent Warrior, κατελήφθησαν χθες από το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης ενώ έπλεαν στον Περσικό Κόλπο.

Οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν χθες, Παρασκευή, από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμεταδίδει το Reuters.

“Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει έντονη ανησυχία για το περιστατικό με την κατάληψη των δύο πλοίων. Επιβεβαιώνει ότι στο πλήρωμα του ενός πλοίου περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος υπήκοος και γνωστοποιεί ότι “είναι σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, περιλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης. 

Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα έχουμε επικοινωνήσει με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουμε σε ανοιχτή επικοινωνία”. 

Γνωστοποιεί επίσης ότι ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια – Αντίδραση της Αθήνας

Τι γνωρίζουμε για το πλήρωμα

Το ιρανικό πρακτορείο Nour News μετέδωσε ότι μόνο στο Delta Poseidon συγκαταλέγονται στα μέλη του πληρώματος και Έλληνες πολίτες, προσθέτοντας ότι στο Prudent Warrior “δεν υπάρχουν Έλληνες”. Αντιθέτως, η ελληνική δημόσια τηλεόραση δημοσιοποίησε λεπτομερή στοιχεία περί του αριθμού των μελών των πληρωμάτων, των υπηκοοτήτων τους και των εταιρειών πλοιοκτησίας. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πλήρωμα του Delta Poseidon αποτελείται συνολικά από 25 άτομα εκ των οποίων δύο είναι Έλληνες, ενώ το Prudent Warrior έχει 23 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι 8 είναι Έλληνες και ένας είναι Κύπριος πολίτης. Η ΕΡΤ μετέδωσε επίσης ότι το Delta Poseidon ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior ανήκει στην εταιρεία Polembros Shipping Limited συμφερόντων Σπύρου Πολέμη.

Κατά το Nour News, τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα φόρτωσαν πετρέλαιο στο ιρακινό λιμάνι της Βασόρας. Το φορτίο του Delta Poseidon προοριζόταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο προορισμός του Prudent Warrior φέρεται να παραμένει άγνωστος. Το πετρέλαιο που μετέφεραν τα δύο πλοία μεταφορτώθηκαν στα ιρανικά λιμάνια, Μπαντάρ-Λενγκέ και Ασαλουίε αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Ιράν-Κίνα | Εμβάθυνση σχέσεων με την εφαρμογή του συμφώνου συνεργασίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This