Ιράν – Σαουδική Αραβία | Συμφωνία για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων
Defence Redefined
Published on 13/03/2023 at 12:40

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν την Παρασκευή να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, που συνήφθη στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα εν μέσω του εθιμοτυπικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, αντιπροσωπεύει μια σημαντική διπλωματική νίκη για τους Κινέζους, καθώς τα κράτη του Αραβικού Κόλπου αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται αργά από την ευρύτερη Μέση Ανατολή. 

Έρχεται επίσης καθώς διπλωμάτες προσπαθούν να τερματίσουν έναν πολυετή πόλεμο στην Υεμένη, μια σύγκρουση στην οποία τόσο το Ιράν όσο και η Σαουδική Αραβία είναι βαθιά ριζωμένα.

Οι δύο χώρες εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν για τη συμφωνία με την Κίνα, η οποία προφανώς μεσολάβησε στη συμφωνία. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν αμέσως τη συμφωνία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσίευσαν εικόνες και βίντεο που περιγράφουν ότι τραβήχτηκαν στην Κίνα από τη συνάντηση. Έδειχνε τον Ali Shamkhani, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, με τον Σαουδάραβα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Musaad bin Mohammed al-Aiban και τον Wang Yi, τον πιο ανώτερο διπλωμάτη της Κίνας.

Μετά την εφαρμογή της απόφασης, οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο εθνών θα συναντηθούν για να προετοιμαστούν για την ανταλλαγή πρεσβευτών, ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε τέσσερις ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – Σαουδική Αραβία | Συνολική εταιρική στρατηγική σχέση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This