Ιράν – Ρωσία – Τουρκία | Συνεργασία για την “εξόντωση των τρομοκρατών” στη Συρία
Defence Redefined
Published on 20/07/2022 at 16:00

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την “εξόντωση των τρομοκρατών” στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη, στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι τρεις χώρες “απέρριψαν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης” και “έδειξαν τη βούλησή τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας” και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη ζήτησε περισσότερη ενότητα στην πολιτική για τη Συρία και κατηγόρησε τη Δύση για παρέμβαση. Η Δύση “έχει χαράξει μια πορεία για να διαμελίσει τη χώρα”, δήλωσε ο Πούτιν. Σε αυτό πρέπει να αντιταχθούν από κοινού η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Τουρκικό στρατόπεδο σε απόσταση αναπνοής από τις Συριακές και Ρωσικές Δυνάμεις

“Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα εδάφη που δεν βρίσκονται υπό τις συριακές αρχές”, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι στα εδάφη αυτά ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος εξτρεμιστικής και αυτονομιστικής δράσης. “Με πολλούς τρόπους, η καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ενθαρρύνει αυτό”, δήλωσε ο Πούτιν. Η Άγκυρα, η Μόσχα και η Τεχεράνη θα πρέπει επομένως να κάνουν τα πάντα για να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της “νόμιμης κυβέρνησης”.

Το αίτημα αυτό είναι πιθανόν επίσης να εκληφθεί ως αντίθετο προς τις επιδιώξεις της Τουρκίας να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία θα συνεχίσει σύντομα τη “μάχη της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων” στη Συρία, δήλωσε χθες Τρίτη από την Τεχεράνη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί να παρέμβει στη βόρεια Συρία εδώ και μήνες.

“Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους. Θα συνεχίσουμε σύντομα τη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων”, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο τέλος της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, έχοντας δίπλα του τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Κοινό κάλεσμα Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για “ηρεμία” στη Συρία

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η Συνάντηση Κορυφής Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην Τεχεράνη αποτελεί “ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση ενός αντιδυτικού πόλου” παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών κρατών.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στην Τεχεράνη για να πάρει το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσει την “ειδική επιχείρησή” κατά των φιλοκουρδικών ομάδων μαχητών στη βόρεια Συρία ελπίζοντας σε ευήκοον ους του Πούτιν, ενώ παράλληλα επιθυμεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της μεταφοράς 20 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, που θα βοηθούσαν στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. 

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στον ΟΗΕ με την έγκριση της Μόσχας και του Κιέβου θα αποτελέσει αντικείμενο διμερών συζητήσεων μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει νέα συνάντηση την Τετάρτη ή την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Μετά την επίθεση κατά των Κούρδων, οι μισθοφόροι της Άγκυρας, ετοιμάζουν επίθεση κατά του SAA

Όσο για τους Ιρανούς, επισημαίνεται ότι ο Εμπραχίμ Ραΐσι εδώ και καιρό επιθυμεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Ρωσία και ότι στην περίπτωση της Συρίας, υποστηρίζουν, όπως και οι Ρώσοι, το καθεστώς Άσαντ. Το Ιράν εκμεταλλευόμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία επιχειρεί να εδραιώσει την επιρροή του στην περιοχή μέσω των σιιτικών πολιτοφυλακών. 

Ακόμα, Ιράν και η Ρωσία συζήτησαν για το πετρέλαιο και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο. 

Αναφέρεται επίσης πως σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης από το Ιράν, τα οποία της λείπουν στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Ως προς τους Ρώσους, σημειώνεται ότι η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης δείχνει στη Δύση ότι, παρά τις κυρώσεις, ο Πούτιν είναι ακόμη σε θέση να οικοδομεί συμμαχίες και να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει επίσης στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας ότι μεγάλο μέρος του κόσμου υποστηρίζει τον αγώνα του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. 

Η δημιουργία ενός αντιδυτικού μετώπου είναι, κατά τη γαλλική εφημερίδα, το βασικό ζητούμενο, σημειώνοντας ότι ο αγώνας κατά της Δύσης είναι δεδομένος στη Μόσχα και την Τεχεράνη, αλλά πιο υποτονικός στην Άγκυρα, η οποία επισήμως παραμένει σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Βενεζουέλα | Υπέγραψαν συμφωνία 20ετούς συνεργασίας στον απόηχο της Συνόδου της Αμερικής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This