Ιράν | Παραδοχή για προμήθεια UAVs στη Ρωσία πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 06/11/2022 at 15:25

Το Ιράν παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs).

Βέβαια, διευκρίνισε ότι αυτά παραδόθηκαν στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία τα χρησιμοποιεί για να πλήττει πολιτικές υποδομές και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι ένας μικρός αριθμός από UAVs εστάλη στη Ρωσία λίγους μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Στην πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα απάντησή του σχετικά με το θέμα, το Ιράν διέψευσε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να προμηθεύει με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα τη Μόσχα.

Ο Υπουργός σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA δήλωσε ότι οι αναφορές που γίνονται από κάποιες δυτικές χώρες ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει με πυραύλους και UAV τη Ρωσία για να συμβάλλει στον πόλεμο κατά της Ουκρανία είναι κατά το ήμισυ σωστές, καθώς το σκέλος που αφορά τους πυραύλους είναι ψευδές, ενώ το σκέλος που αφορά τα UAVs αληθεύει. Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με ένα μικρό αριθμό UAVs λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των επιθέσεων με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα εκ μέρους της Ρωσίας χρησιμοποιώντας ιρανικής κατασκευής UAVs τύπου Shahed-136. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει ιρανικά οπλικά συστήματα για να πλήξουν την Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ιράν είχε δεσμευτεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους-εδάφους εκτός από τα UAVs. 

Ακόμα, το IRNA επικαλέστηκε τον Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Τεχεράνη και το Κίεβο είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν για τις κατηγορίες περί χρήσης ιρανικών drones στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, αλλά οι Ουκρανοί δεν εμφανίστηκαν στην προκαθορισμένη συνάντηση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Αγορά 24 μαχητικών Sukhoi Su-35 Flanker-E που παρήχθησαν για την Αίγυπτο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This