ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιράν | Νέος κύκλος αντιπαράθεσης με ΗΠΑ – Παραγωγή εμπλουτισμένου ουράνιου στο 20%
Defence Redefined
Published on 05/01/2021 at 09:28

Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

«Περίπου στις 7 το απόγευμα (17:30 της Δευτέρας, ώρα Κύπρου) φθάσαμε το 20%», δήλωσε ο Καμαλβαντί στη συνέντευξη αυτή.

Διαβάστε επίσης: Μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, ο Πρόεδρος Τραμπ απειλεί το Ιράν

Σε έκθεση που κυκλοφόρησε από το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, ο κ. Ali Akbar Salehi ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου ότι «Με βάση έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου 20% στη μονάδα Fordow, “

Είπε επίσης ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, έχει ενημερώσει τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για την πρόθεση του Ιράν να εμπλουτίσει το ουράνιο σε επίπεδο καθαρότητας πέντε φορές υψηλότερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως στο πλαίσιο ενός Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPoA) με τη Δύση.

Και οι δύο κινήσεις ήρθαν μια μέρα μετά την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani, από τις ΗΠΑ και λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Δολοφονήθηκε ο Μόχσεν Φαχριζάντ, αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – VIDEO

Βλέποντας τις εξελίξεις, το Πεντάγωνο ανέστρεψε την απόφασή του να αποσύρει το USS Nimitz από τον Περσικό Κόλπο.

Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος το απόθεμά του ουρανίου έως και περίπου 4,5%, το οποίο υπερβαίνει το όριο του 3,67% που επιβλήθηκε από το σύμφωνο του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά πολύ χαμηλότερο από το 90% που θεωρείται όπλο. Το Ιράν αρνείται συνεχώς ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει πυρηνικά όπλα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τόσο την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων όσο και την επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι “το πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν αναπτύχθηκε αρχικά μυστικά, συμπεριλαμβανομένου του Fordow, και το Ιράν διατήρησε ένα τεράστιο αρχείο δεδομένων από το προηγούμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, μαζί με πολλά από τα βασικά στελέχη που οδήγησαν αυτό το πρόγραμμα”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα θα αξιολογήσουν τις ενέργειες του Ιράν υπό το φως αυτής της προκλητικής ιστορίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης: Η Μόσχα ζητά την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιράν, διεθνείς αντιδράσεις

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / CNN / VOX

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This