ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιράν | Με ποσοστό προσέλευσης μόλις 48,8% εκλογή του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί – Αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ
Defence Redefined
Published on 20/06/2021 at 17:00

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη λύπη της που οι Ιρανοί δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε μια «ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία» μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο υπερσυντηρητικός νέος πρόεδρος της χώρας εξασφάλισε το 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολφάζλ Ραχμανί Φαζλί, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή τους.

 

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%, διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Στη δημοσιότητα πλάνα από τις υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις – VIDEO

Σε μια αρχική αντίδραση των ΗΠΑ μετά τις εκλογές της Παρασκευής στην Ισλαμική Δημοκρατία, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες Σάββατο ότι «οι Ιρανοί στερήθηκαν του δικαιώματός τους να επιλέξουν τους ηγέτες τους μέσω μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν “θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία” στον κόσμο, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τον υπερσυντηρητικό νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι είναι προσηλωμένος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο 60χρονος Εμπραχίμ Ραϊσί, παραλαμβάνει μία χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση συνεπεία των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά του Ιράν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει το 2018 τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η οποία υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη.

Αν και ανήκει σε ένα πολιτικό ρεύμα που χαρακτηρίζεται από αντιαμερικανισμό και την απόρριψη της Δύσης, ο Εμπραχίμ Ραϊσί υπενθύμισε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι προτεραιότητά του είναι η άρση των κυρώσεων για να βγει η χώρα από το τέλμα.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, euronews.gr

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Παρουσιάστηκε το UCAV “Γάζα”, οι πύραυλοι “9 DEY” και το σύστημα ραντάρ “Quds” – Φωτογραφίες & VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This