ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιράκ | Ρουκέτες κατά αεροπορικής βάσης που στεγάζει F-16
Defence Redefined
Published on 19/04/2021 at 10:43

Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά της ιρακινής αεροπορικής βάσης Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων. Δύο από τις ρουκέτες έπληξαν κοιτώνα και την καντίνα της αμερικανικής εταιρείας υπεργολαβιών Sallyport, σύμφωνα με αξιωματούχο των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Από τους πέντε τραυματίες, οι δύο είναι ξένοι εργαζόμενοι και οι τρεις ιρακινοί στρατιώτες.

Η βάση Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, στεγάζει αεροσκάφη F-16 και εταιρείες που ασχολούνται με την συντήρησή τους και απασχολούν ιρακινούς και ξένους εργαζόμενους έχουν παρουσία εκεί. Ιρακινός εργαζόμενος τέτοιας εταιρείας είχε τραυματισθεί κατά την διάρκεια αντίστοιχης επίθεσης κατά της ίδιας βάσης στις 21 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Ρουκέτες έπεσαν σε ιρακινή βάση στην οποία βρίσκονται αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν κατά το παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις.

Συνολικά, περί τις είκοσι επιθέσεις έχουν εκδηλωθεί κατά βάσεων που στεγάζουν αμερικανούς στρατιώτες ή αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Δεκάδες άλλες επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί από τον φθινόπωρο του 2019 επί προεδρίας Τραμπ.

Στο μεταξύ, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε τις πρώτες πρωινές σήμερα την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε το Σάββατο εναντίον δύο πετρελαιοπηγών στο κοίτασμα Μπέι Χάσαν στο βόρειο Ιράκ, με ανάρτηση στον ιστότοπο Telegram που ένα το πρακτορείο «ειδήσεων» Νάσερ, όργανο προπαγάνδας της.

Σε ανακοίνωσή του πάντως το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου διαβεβαίωσε ότι η επίθεση για την οποία έκανε λόγο το ΙΚ «δεν προκάλεσε φωτιά ή ζημιές, δεν έπληξε την παραγωγή, ούτε σταμάτησε την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα».

Διαβάστε επίσης: Ιρακινά F-16 ισοπέδωσαν βάση τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους – VIDEO

Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This