ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ιαπωνία | Ανάπτυξη Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης Γενιάς – VIDEO
Defence Redefined
Published on 19/08/2021 at 15:11

Η Ιαπωνία επιθυμεί να αναπτύξει εγχώρια ένα προηγμένο stealth μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς με τη συγχώνευση των δυνατοτήτων των αμερικανικών μαχητικών F-22 Raptor και F-35 Lightning II. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη συγχώνευση της μηχανικής δομής του stealth μαχητικού F-22 με τους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά του F-35. 

Η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II της Lockheed Martin. Ωστόσο, το “πιο προηγμένο” μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, το οποίο προκάλεσε το Τόκιο να επιταχύνει το πρόγραμμα μαχητικών F-3/F-X επόμενης γενιάς ενόψει των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα.

Το μειονέκτημα του F-35 έγκειται στους περιορισμούς του σχετικά με τη μεταφορά οπλικού φορτίου. Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Taro Kono, δήλωσε ότι το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας πρέπει να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους αέρος-αέρος από ό, τι μπορεί να κάνει το stealth μαχητικό F-35. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργίες δικτύωσης (networking)  και θα απαιτήσουν υψηλή απόδοση χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).

Το F-35 επί του παρόντος μπορεί να μεταφέρει μόνο 4 πυραύλους στο εσωτερικό διαμέρισμα μεταφοράς οπλισμου, καθώς η δυνατότητα να φέρει εξωτερικό οπλισμό συνεπάγεται την θυσία ως ένα βαθμό της χαμηλής του παρατηρησιμότητας.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – ΙΝΔΙΑ | Το «Hybrid» Μαχητικό Αεροσκάφος F-21 – VIDEO

Οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με ιαπωνικές πηγές, η Ουάσιγκτον είναι, επίσης, πρόθυμη να αποκαλύψει διαβαθμισμένες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του πηγαίου κώδικα, στην Ιαπωνία για να ενθαρρύνει τη συνεργασία στο ιαπωνικό πρόγραμμα F-3/F-X.

Η επόμενη γενιά F-3/F-X θα είναι ένα δικινητήριο μαχητικό ικανό να φέρει έξι πυραύλους/βόμβες στο εσωτερικό του διαμέρισμα ενσωματώνοντας ακόμη προηγμένα ραντάρ και δυνατότητα ελέγχου Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones).

Σύμφωνα με το National Interest θα διαθέτει και δυνατότητες ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, καθώς και θερμικές προστασία (heat shields) και πυραύλους αέρος-αέρος. Εν τέλει, θα συμπληρώσει τα ελαφρύτερα αεροσκάφη F-35 αντικαθιστώντας τα γηρασμένα F-2 και F-15J. 

Το F-3/F-X στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Κίνας και Ρωσίας που έχουν αναπτύξει προηγμένα αεροσκάφη στην περιοχή. Τα ρωσικά Su-57 και τα κινεζικά J-20 stealth μαχητικά μπορούν να χωρέσουν 6 βλήματα στους εσωτερικούς τους κόλπους.

Η Ιαπωνική Δύναμη Αεροπορικής Άμυνας (JASDF) επιβάλλει αυστηρά τη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεροπορικής Άμυνας, αναχαιτίζοντας κινεζικά αεροσκάφη που παραβιάζουν  τον εναέριο χώρο της τον τελευταίο καιρό. Ως εκ τούτου, το Τόκιο λογίζει το πρόγραμμα F-X 6ης γενιάς ως έναν από τους τομείς υψηλής προτεραιότητας που χρήζουν επείγουσας προσοχής. 

Ο σχεδιασμός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, ενώ η παραγωγή προγραμματίζεται να ξεκινήσει έως το 2031 με ορίζοντα επιχειρησιακής ένταξης το 2035. 

Πηγή: The Eurasian Times

Διαβάστε επίσης: Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις παρέλαβαν το πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς Su-57 – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This