Θεσσαλονίκη | Αποθήκη πυρομαχικών του Β’ ΠΠ εντοπίστηκε σε εργοτάξιο
Defence Redefined
Published on 01/10/2022 at 18:05

Ξεθάβονται συνεχώς οβίδες στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς συνολικά μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 51 οξειδωμένες οβίδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν εντοπιστεί συνολικά 51, στο σημείο όπου εκτελούνται εργασίες ανέγερσης πολυώροφης πολυκατοικίας.

Μόνο τις τελευταίες ώρες οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εντόπισαν και απομάκρυναν από το σημείο 29 οβίδες, οι περισσότερες σε άθικτα κιβώτια (οι 12 σε τριάδες μέσα στα κιβώτια) και οι υπόλοιπες διάσπαρτες μέσα στα χώματα.

Όλες οι οβίδες προέρχονται από το ίδιο σημείο και εικάζεται ότι στον χώρο υπήρχε την περίοδο της Κατοχής αποθήκη με πυρομαχικά. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο υπήρχε μια τριώροφη πολυκατοικία που είχε ανεγερθεί το 1954 και κατεδαφίστηκε το 2004, σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ με εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Στράτος Δορδανάς επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο για το σημείο, όπου εντοπίζονται οι οβίδες, στην οδό Λέοντος Σοφού και αυτό διότι είναι μια πολύ μικρή τομή στον χρόνο και στην ιστορία της κατοχικής Θεσσαλονίκης, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ταυτοποιήσουν.

Ο κ. Δορδανάς σημείωσε ότι εκεί προφανώς και υπήρχε μια αποθήκη πυρομαχικών που θα μπορούσε να ήταν του ελληνικού στρατού, που στην συνέχεια το υλικό της απαλλοτριώθηκε από τις γερμανικές αρχές ή θα μπορούσε να είναι μια αποθήκη του γερμανικού στρατού.

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ διευκρίνισε ότι θα έπρεπε ήδη τέτοια ζητήματα να έχουν προωθηθεί και να έχουν αναδειχθεί στη Θεσσαλονίκη με τον Δήμο σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης έχοντας προχωρήσει σε μελέτη και έρευνα για να ταυτοποιήσουν ακριβώς τους κατακτητές στο χώρο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Βουλγαρία | Άσκηση για τον εντοπισμό πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών στα σύνορα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This