Η Φινλανδία ενισχύει την αεράμυνα της με την ισραηλινή Σφεντόνα του Δαυίδ – VIDEO
Defence Redefined
Published on 06/04/2023 at 15:36

Το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε πως η χώρα θα προμηθευτεί το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς David’s Sling (Σφεντόνα του Δαυίδ). Το κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα 316 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τους προστιθέμενους φόρους. Θα υπογραφεί και ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Φινλανδίας και Ισραήλ για την εξασφάλιση της υποστήριξης του συστήματος.  

Το σύστημα αεράμυνας David’s Sling της ισραηλινή Rafael, Advanced Defence Systems και της Αμερικανική Raytheon σχεδιάστηκε για να αναχαιτίσει εχθρικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροχήματα, ρουκέτες και πυραύλους κρουζ σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Οι δυνατότητες του μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 300 χλμ. Το Το Φινλανδικό ΥΠΑΜ αναφέρει πως το ελάχιστο υψόμετρο για το σύστημα ζητήθηκε να ανέρχεται στα 15 χλμ. 

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 από το Ισραήλ στα πλαίσια της διένεξης του με τη Συρία. Η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα μετά το Ισραήλ που θα το προμηθευτεί.

Η Σφεντόνα του Δαυίδ αποτελείται από εκτοξευτές των 12 πυραύλων Stunner, το ραντάρ και το κέντρο διοίκησης μάχης (Battle Management Centre – BMC). Oι αναχαιτιστές SkyCeptor οι οποίοι στοχεύουν στην αναχαίτιση της απειλής σε μεγάλα υψόμετρα ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες από τα συντρίμμια, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στο αστικό περιβάλλον μάχης το οποίο αφορά το Ισραήλ. 

Το σύστημα κατευθύνεται με ραντάρ AESA 3D με αισθητήρες που του επιτρέπουν επίγνωση της κατάστασης σε ακτίνα 360 μοιρών και τριπλό data link με αναβαθμισμένη αυτόματη ή χειριζόμενη επαναστοχοποίηση. Ο πύραυλος Stunner εκτοξεύεται αρχικά καθέτως και έπειτα οι αισθητήρες στην κεφαλή του, του επιτρέπουν την αναγνώριση σημείου αναχαίτισης το οποίο μπορεί να αναθεωρήσει αναλόγως της κατεύθυνσης και της ταχύτητας του αντίπαλου μέσου, μέχρι να επιταχύνει προς την σύγκρουση.

Είναι συμβατό με άλλα συστήματα αεράμυνας μικρού, μεσαία και μεγάλου βεληνεκούς, όπως το γνωστό Iron Dome, για πολυστρωματική αεράμυνα.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Στέλνει συστοιχία πυραύλων Patriot και TOMA Marder στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This