ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας στην Καμπούλ για την αποχώρηση των στρατευμάτων
Defence Redefined
Published on 10/05/2021 at 08:34

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν, επισκέφθηκε σήμερα την Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Ασράφ Γάνι, με τον οποίο συζήτησε κυρίως σχετικά την απόσυρση των αυστραλιανών στρατευμάτων από την εμπόλεμη χώρα.

Η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ότι συζητήθηκε επίσης ο χειρισμός φερόμενων εγκλημάτων πολέμου για τα οποία κατηγορούνται στρατιωτικοί της χώρας της. Η κυρία Πέιν, η οποία είναι επίσης υπουργός αρμόδια για τις γυναίκες, πρόσθεσε πως συναντήθηκε με την Αφγανή υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων Χασίνα Σάφι, με τον επικεφαλής του επιλεγόμενου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης, τον Αμπντούλα Αμπντούλα, καθώς και με τον διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στη χώρα, τον Αμερικανό στρατηγό Σκοτ Μίλερ.

 “Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, συζητήσαμε για τις θυσίες που έχει κάνει ο αφγανικός λαός, καθώς και για αυτές των μελών της διεθνούς δύναμης που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν”, συμπεριλαμβανομένων “εκείνων των Αυστραλών οι οποίοι έκαναν την υπέρτατη θυσία και των πολλών άλλων που ακόμα φέρουν τα τραύματα που τους άφησε η υπηρεσία τους στο Αφγανιστάν, σωματικά και ψυχικά”, κατά την κυρία Πέιν. Η ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη πως με την αποχώρηση των αυστραλιανών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν η διμερής σχέση “εισέρχεται σε νέο κεφάλαιο”, υποσχόμενη ότι θα συνεχιστεί “η διμερής στενή φιλία” και ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να στηρίζει “τον πόθο, τον οποίο μοιραζόμαστε, για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία”.

 Η επίσκεψη που έκανε η Μαρίζ Πέιν στην Καμπούλ, που όπως επισήμαναν μέσα ενημέρωσης της χώρας της δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, ακολούθησε την πολυαίμακτη επίθεση του Σαββάτου με στόχο σχολείο θηλέων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν εβδομήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές μαθήτριες.

“Εξέφρασα τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια για αυτή την άνανδρη επίθεση των τρομοκρατών εναντίον εφήβων κοριτσιών στο σχολείο τους”, σημείωσε η κυρία Πέιν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση κατηγόρησε για την επίθεση τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν. Ωστόσο το κίνημα των ανταρτών διέψευσε κατηγορηματικά πως ενεχόταν στην ενέργεια και την καταδίκασε.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Βαρύς ο απολογισμός μετά τη νέα βομβιστική επίθεση κοντά σε σχολείο – VIDEO

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This