ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η σύνδεση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος αφορά και την Κύπρο | Οι αποκαλύψεις του Τούρκου Αξιωματούχου – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 28/12/2020 at 10:49

Ανώτατος Τούρκος Αξιωματούχος, της τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (ΜΙΤ), ισχυρίστηκε ότι, οι κατά καιρούς εκρήξεις σε τουρκικές στρατιωτικές αποθήκες όπλων, οργανώνονται, ούτως ώστε να “διαγράφονται” τα ίχνη των όπλων που παρέχει η κυβέρνηση του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στο Ιράκ και στη Συρία.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του nordicmonitor, από τον Τούρκο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt, ο οποίος από το 2016 αναγκάζεται να ζει εκτός Τουρκίας αφού εκκρεμεί εναντίων του ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στο κίνημα του Γκουλέν, ο αρχηγός Ahmet Özcan, επικεφαλής του Κέντρου Αξιολόγησης Πληροφοριών (ihstihbarat Değerlendirme Merkezi), δήλωσε στο δικαστήριο σε ότι οι εκρήξεις που χαρακτηρίζονται ως ατυχήματα σε τουρκικές στρατιωτικές αποθήκες όπλων ήταν ενορχηστρωμένες για να “διορθώσουν” το πρόβλημα του αριθμού των όπλων που λείπουν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK ).

«Όλοι γνωρίζουν ότι η τήρηση αρχείων είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ότι οι αναφορές απαιτούν την καταγραφή της απόσυρσης ακόμη και ενός μικρού εξοπλισμού (σ.σ από το απόθεμα). Τα στοιχεία που λείπουν από τα αρχεία διορθώθηκαν ανατινάσσοντας αποθήκες πυρομαχικών σε τουρκικές πόλεις και στο νησί της Κύπρου,  με αποτέλεσμα τη δολοφονία και τον τραυματισμό δεκάδων Τούρκων στρατιωτών », έγραψε ο Özcan στη δήλωσή του, την οποία ισχυρίζεται πως κατέχει η Nordic Monitor, παραθέτοντας στο δημοσίευμα της αντίγραφο στην τουρκική γλώσσα.

Η δήλωση του Özcan

Διαβάστε επίσης: Συρία | Δύσκολη περίοδος για την Τουρκία, μεγαλώνουν οι απώλειες των Σύρων μισθοφόρων – Χάρτης

«Εάν συνδεθείτε στο διαδίκτυο και παρακολουθήσετε βίντεο προπαγάνδας του ISIS, μπορείτε εύκολα να δείτε το λογότυπο της MKE (σ.σ ηγετική εταιρεία στην τουρκική αμυντική βιομηχανία) στα κιβώτια πυρομαχικών. Δεν θα χρειαζόταν πολύ να αναζητήσουμε αποδεικτικά στοιχεία », πρόσθεσε.

Ο Özcan αναφέρθηκε σε μια φονική έκρηξη που κατέστρεψε μια αποθήκη πυρομαχικών στη δυτική επαρχία Afyonkarahisar και σκότωσε 25 στρατιώτες στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Ο τουρκικός στρατός υποβάθμισε την έκρηξη και οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι εάν υπήρχε σωστή λογοδοσία και σωστή επισκόπηση στα στρατιωτικά αρχεία, η έκρηξη δεν θα είχε συμβεί.

Άλλη έκρηξη πυρομαχικών σημειώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa της Τουρκίας στις 13 Νοεμβρίου 2019, τραυματίζοντας 16 στρατιώτες. Η έκρηξη σημειώθηκε στο οπλοστάσιο της 20ης τεθωρακισμένης διοίκησης στο Haliliye, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η τρίτη έκρηξη στην οποία αναφέρθηκε ο Özcan, ήταν αυτή στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, στις 01:30 της 12ης Σεπτεμβρίου το 2019, στην Κερύνεια, έκρηξη η οποία σημειώθηκε στην Διοίκηση του Τμήματος Πυρομαχικών.

Ως αξιωματούχος ενός βασικού κέντρου πληροφοριών στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Özcan ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Δεδομένου ότι εργάστηκε για τη χωροφυλακή, στρατιωτική δύναμη με εντολή επιβολής του νόμου σε αγροτικές περιοχές και παραμεθόριες επαρχίες, όπου τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν λαθραία όπλα, γνώριζε πολλά για τους μυστικούς δεσμούς της κυβέρνησης του Ερντογάν με τις ομάδες της Αλ Κάιντα και του ISIS, κυρίως χρησιμοποιώντας την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT ως αγωγό.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκική Πολιτική εν συντομία (Χάρτες)

«Οι Τούρκοι στρατιώτες γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα φορτηγά που φορτώθηκαν στις αποθήκες πυρομαχικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πήγαν στον ISIS», σημείωσε ο Özcan, προσθέτοντας, «μπορώ ήδη να πω, ότι μπορεί να συμβούν παρόμοιες εκρήξεις στο μέλλον».

Το υλικό που κατασκευάστηκε από την εταιρεία MKE επιβεβαιώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον ISIS. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, η εφημερίδα Taraf ανέφερε ότι βρέθηκαν πυρομαχικά με σήμανση της MKE μετά από μάχη μεταξύ μαχητών του ISIS και των κουρδικών δυνάμεων στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τη σκηνή εξεπλάγησαν όταν είδαν το σήμα της MKE στα πυρομαχικά του ISIS.

Η κυβέρνηση έκλεισε την εφημερίδα Taraf το 2016 και φυλάκισε τον πρώην αρχισυντάκτη της, τον εξέχοντα συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν, καθώς και τον κορυφαίο δημοσιογράφο της εφημερίδας, Μεχμέτ Μπαρανσού με τεχνητές κατηγορίες.

Η χρήση του υλικού της MKE από τον ISIS ήταν μέρος μιας ερώτησης που υποβλήθηκε επίσης στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο τότε υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz κλήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί εάν ο ISIS είχε πυρομαχικά με σήμανση της MKE. «Το Υπουργείο Άμυνας πούλησε αυτά τα πυρομαχικά στον οργανισμό; Εάν το υπουργείο δεν το πούλησε, πώς βρέθηκαν αυτά τα πυρομαχικα στα χέρια του ISIS; ” Ο βουλευτής Lütfü Türkkan ρώτησε, προσθέτοντας ότι ήθελε να μάθει εάν η Τουρκία είχε λάβει χρήματα από τον τρομοκρατικό οργανισμό ως αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά.

Σε μια καθυστερημένη απάντηση μιας φράσης στα έξι ερωτήματα που του υποβλήθηκαν, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η MKE δεν έχει πουλήσει ποτέ πυρομαχικά σε καμία τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Συριακός Εμφύλιος | Το χρονικό της αιματηρής σύρραξης

Η MKE ήταν επίσης στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας του 2013 για ένα δίκτυο της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, το οποίο αποκάλυψε ότι οι τρομοκράτες έλαβαν συστατικά για την παραγωγή αερίου σαρίν (Ονομασία ΝΑΤΟ: GB ). Το γραφείο του εισαγγελέα διεξήγαγε λεπτομερή τεχνική παρακολούθηση και διαπίστωσε ότι ένας μαχητής της Αλ Κάιντα απέκτησε συστατικά του αερίου σαρίν, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή παράνομων χημικών όπλων μαζικής καταστροφής. Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι οι άνθρωποι που διακινούσαν λαθραία χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παραγωγή του αερίου σαρίν, δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες, αποδεικνύοντας ότι η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ), γνώριζε τις δραστηριότητές τους.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με αέριο σαρίν στη Γκάτα το 2013 και σε αρκετές άλλες γειτονικές πόλεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού, με τη Δύση να κατηγορεί αμέσως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και τη Ρωσία, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι  ήταν επιχείρηση “false flag” με στόχο την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.

Πέραν αυτού, ο Özcan εστίασε επίσης στο γεγονός ότι ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi σκοτώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019 σε  τοποθεσία έξω από το χωριό Barisha στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, περίπου τέσσερα μίλια νότια των τουρκικών συνόρων, περιοχή υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Abul-Hasan al-Muhajir, το δεξί χέρι του al-Baghdadi και εκπρόσωπος του ISIS, σκοτώθηκε επίσης από τις ΗΠΑ σε αεροπορική επίθεση στην Ayn al-Bayda, κοντά στο Jarablus στη βορειοδυτική Συρία, περιοχή επίσης κοντά στα σύνορα με Τουρκία και επίσης υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με τον Özcan, η νοοτροπία του ISIS είχε εδραιωθεί στα κρατικά θεσμικά όργανα της Τουρκίας και πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις που αποδίδονται στον ISIS οργανώθηκαν στην πραγματικότητα με τη βοήθεια ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων για την εξασφάλιση πολιτικών κερδών για τον Πρόεδρο Ερντογάν, ειδικά το 2015, όταν ο κυβερνών δικαστής και το Κόμμα Ανάπτυξης (AKP) έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου, μόνο για να ανακτήσει τις έδρες του σε μια γρήγορη δημοσκόπηση την 1η Νοεμβρίου. Μεταξύ των δύο εκλογών, σημειώθηκαν τρεις μεγάλες επιθέσεις στην τουρκική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης της πιο θανατηφόρας τρομοκρατικής επίθεσης από τον ISIS στην Τουρκία.

 

Ο Özcan, ο οποίος είναι σήμερα 42 ετών, συνελήφθη στην Τουρκία στις 17 Ιουλίου 2016 με τεχνητές κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο για  χειρουργική επέμβαση. Τραυματίστηκε στο πόδι και στο χέρι όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της έδρας του, στην Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής στην Άγκυρα, μετά την διαρροή πληροφοριών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις. Αποδείχθηκε ότι οι άγνωστοι ένοπλοι ήταν μέλη αστυνομικής ειδικής δύναμης, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα και διατάχτηκαν να ανοίξουν πυρ στη βάση χωρίς προειδοποίηση, ωθώντας τους αξιωματικούς να πιστεύουν ότι ήταν πράγματι τρομοκρατική επίθεση.

Πολλοί πιστεύουν ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 ήταν μια ψευδείς επιχείρηση συντονισμένη, από τον Πρόεδρο Ερντογάν για την εδραίωση του στην εξουσία, την χειραγώγηση της αντιπολίτευσης και τις μαζικές διώξεις αντιφρονούντων στρατιωτικών και πολιτικών. Όπως χιλιάδες ανώτεροι αξιωματικοί στο στρατό, ο Özcan ήταν επίσης θύμα αυτής της δίωξης και φυλακίστηκε.

Υποβλήθηκε για πολλές μέρες σε βασανιστήρια, του απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, νομικό σύμβουλο και σε μέλη της οικογένειας του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης αφού τα βασανιστήρια τον έφεραν σε κρίσημη κατάσταση υγείας. Οι ξυλοδαρμοί από την αστυνομία συνεχίστηκαν ακόμη και στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο. 

Διαβάστε επίσης: Ουάλιντ Μουάλεμ | Η Τουρκία κύριος χορηγός περιφερειακής τρομοκρατίας

Όταν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου 2017, εξήγησε λεπτομερώς για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση από την αστυνομία και άλλους αξιωματικούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο και της κράτησης του. Ως αξιωματικός πληροφοριών που γνώριζε πολλά, είπε επίσης ό, τι ξέρει για τους δεσμούς της κυβέρνησης Ερντογάν με τον ISIS και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στις 31 Ιανουαρίου 2020 στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο.

Πηγή: nordicmonitor.com / Φωτογραφίες κειμένου από:  nordicmonitor.com / Φωτογραφία εξωφύλου από: protothema.gr (Κύπρος: Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στα κατεχόμενα)

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This