Η Παναγιά μας, Υπέρμαχος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 15/08/2021 at 18:00

Στις 15 του Αύγουστου τιμάται με λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Δοξάζεται η Παναγιά, η μεσίτρια μας προς τον Θεό. Μάλιστα, το Ελληνορθόδοξο έθνος μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις του, τιμούν την Θεοτόκο ως Υπέρμαχο Στρατηγό. 

Όμως, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις τιμούν την Παναγία ως Υπέρμαχο Στρατηγό; Είναι κυριολεκτικά Στρατηγός η Παναγιά? Μήπως αυτή η έκφραση  αποτελεί κάποιο σχήμα λόγου; Μήπως τυγχάνει υπερβολής ή μήπως είναι ένας τίτλος κενός περιεχομένου; Ο γραφεύς των Χαιρετισμών δανείζεται κυρίως εικόνες από τη φύση προκειμένου να περιγράψει το μεγαλείο της. Παρόλα αυτά, το πλέον συγκινητικό κοντάκιο, «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια», είναι αυτό που εμπνέει το ποίμνιο, το οποίο όμως δεν είναι εμπνευσμένο εκ φύσεως, αλλά εκ της στρατιωτικής ζωής.

Το Ελληνορθόδοξο έθνος μας και οι ένοπλες δυνάμεις του, τιμούν την Θεοτόκο ως Υπέρμαχο Στρατηγό, καθώς σε αμέτρητες περιπτώσεις αποδείχθηκε προστάτης και σωτήρας του έθνους μας. Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, θα διαπιστώσουμε ότι όντως η Υπεραγία Θεοτόκος  ανεδείχθη στο πέρασμα των αιώνων υπέρμαχος στρατηγός του γένους μας.

Αρχικά, στα βυζαντινά χρόνια, όποτε η Παναγία έσωσε την Πόλη από σίγουρη ήττα από τους Αβάρους μέσω ενός δυνατού ανεμοστρόβιλου που συνέτριψε τα πλοία τους, κατά την απουσία του Αυτοκράτορα Ηρακλείου και του μεγαλύτερου μέρους του στρατού στα βάθη της Περσίας. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά το κοντάκιο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ». Έπειτα, επί Τουρκοκρατίας η Μεγάλη Ιδέα της απελευθέρωσης όλων των ελληνικών εδαφών συνδέθηκε με την Παναγία, εφόσον αναλογιστούμε πως το λάβαρο της επανάστασης, που υψώθηκε στην Αγία Λαύρα το 1821, ήταν μία κεντητή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έτσι, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την 25η Μαρτίου 1821, όρισαν ως ημέρα του εθνικού ξεσηκωμού οι Έλληνες θέλωντας να συνδυάσουν την Παναγία με την Ελευθερία.

Τέλος, στο έπος του 40’ πηγές αναφέρουν ότι οι στρατιώτες διέκριναν πάνω από τα βουνά της Βορείου Ηπείρου μια γυναικεία μορφή που κυριαρχούσε. Ήταν η Υπεραγία Θεοτόκος που ευλογούσε τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αντιστάθηκαν με σθένος ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια και τις επιταγές του πολέμου.

Επομένως, στιγμές όπως το 626 στην Πόλη, το 1821 στην Ελλάδα και το 1940-45 στο ελληνοαλβανικό μέτωπο αποτελούν αποδείξεις της αγάπης της Παναγίας. Απόδειξη ότι ο τίτλος Υπέρμαχος Στρατηγός δεν είναι κενός περιεχομένου, αλλά πραγματικότητα. Είναι στρατηγός, στρατηγός υπέρμαχος, που υπερτερεί στη μάχη, αναδεικνύεται ανωτέρα των εχθρών και εν τέλει νικά και θριαμβεύει. Εν κατακλείδι, η ταύτιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την Παναγία είναι κάτι μη αμφισβητήσιμο και αποτελεί Παράδοση ακόμα και σήμερα.

*Χρόνια πολλά στο Έθνος μας και σε όλους τους στρατιωτικούς μας, σε όλη την επικράτεια να επαγρυπνούν υπό το βλέμμα της Παναγιάς. Να έχουμε όλοι την ευλογία και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χρόνια πολλά με υγεία.

Διαβάστε επίσης: Τάσος Ισαάκ | 25 χρόνια από την άγρια δολοφονία του από το Τουρκικό κράτος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This