ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Μόσχα ζητά την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιράν, διεθνείς αντιδράσεις
Defence Redefined
Published on 21/08/2020 at 08:33

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο συζήτησης το Ιράν, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στην Τεχεράνη, μια ενέργεια που απορρίπτεται από τη Μόσχα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε “ανύπαρκτο” το αίτημα που υπέβαλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι μόνο μια χώρα που παραμένει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επανεπιβολής των κυρώσεων (snapback).

“Δεν ενεργοποιεί το snapback. Το snapback μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος της JCPOA, και οι ΗΠΑ δεν είναι”, είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των 27 για τη Λευκορωσία, πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Εξάλλου, η αξίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επανέλθουν σε ισχύ πρακτικά όλες οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, επειδή η Ουάσινγκτον προσάπτει στην Τεχεράνη παραβιάσεις των υποχρεώσεων της βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, “στερείται νομικής βάσης και κοινής λογικής”, έκρινε χθες Πέμπτη το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πέραν του ότι η αμερικανική αξίωση δεν έχει “καμιά νομική βάση” καθώς η ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause) που προβλεπόταν στο κείμενο ουδέποτε ενεργοποιήθηκε αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018 από τη διεθνή συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2015, το Πεκίνο τόνισε επίσης ότι εναντιώνεται στις κυρώσεις που η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου μονομερώς στην Τεχεράνη αφότου έπαψε να είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι “επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες” στο Ιράν αντί να τιμήσουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβληθούν εκ νέου όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Οι φίλοι μας στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μου είχαν πει κατ` ιδίαν ότι δεν θέλουν το εμπάργκο όπλων” σε βάρος του Ιράν “να αρθεί”, σημείωσε ο Πομπέο, ο οποίος εκφράστηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αλλά, “παρ` όλ` αυτά, επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες”, πρόσθεσε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Η Ουάσινγκτον δοκίμασε μια οδυνηρή ήττα την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν καμία άλλη χώρα μέλος του δεν ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης που κατάρτισε για να παραταθεί το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα σε βάρος του Ιράν, η ισχύς του οποίου εκπνέει τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ-Ρωσία συμφώνησαν το πού και πότε θα αρχίσουν συνομιλίες για τα πυρηνικά

Οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να απόσχουν, μεμφόμενοι έμπρακτα με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διότι δεν επιδίωξε αληθινά συμβιβασμό με τη Ρωσία και την Κίνα, χώρες που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει “καμία άλλη επιλογή”, ιδίως για να παραταθεί το εμπάργκο όπλων, ο Πομπέο επέδωσε επίσημα χθες ειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην αμφιλεγόμενη κίνηση να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία 30 ημερών που θεωρητικά θα οδηγήσει στην επανεπιβολή όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εξαιτίας της αθέτησης κατά την άποψη της Ουάσινγκτον σειράς υποχρεώσεων της Τεχεράνης στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που είχε συναφθεί το 2015.

Ο Πομπέο έκρινε πως θα ήταν “κολοσσιαίο σφάλμα” να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Τεχεράνη να εμπορεύεται ή να αγοράζει ελεύθερα συμβατικά όπλα, όπως άρματα μάχης.

Συμπλήρωσε πως η Ουάσινγκτον θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών της για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε περίπτωση που “παραβιάζονται”.

Η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν επισήμως στον ΟΗΕ την αμφιλεγόμενη διαδικασία -και με αβέβαιη εξέλιξη- με την οποία ζητούν την επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι παραβίασε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο “ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας” ότι το Ιράν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση αυτή τη συμφωνία, στόχος της οποίας ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Πομπέο παρέδωσε αυτοπροσώπως την επιστολή του στον πρεσβευτή της Ινδονησίας Ντιαν Τριανσιάχ Τζάνι, ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Οι ΗΠΑ διευκρινίζουν ότι ενεργοποιούν τη ρήτρα επαναφοράς των κυρώσεων (snapback) ως “συμβαλλόμενο μέρος” της συμφωνίας του 2015, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του ΣΑ που την επικύρωσε.

Εξάλλου, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές χθες Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ με καταστροφή πολεμικών πλοίων

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιέννη.

Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.

“Οι ΗΠΑ είχαν πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος” στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) όταν “αποχώρησαν από τη συμφωνία την 8η Μαΐου 2018”, υπενθυμίζει η κοινή ανακοίνωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου. “Δεν μπορούμε επομένως να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία”, προστίθεται στο κείμενο και υπογραμμίζεται πως η ομάδα Ε3 θέλει πάντα να “διατηρήσει” σε ισχύ τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε την κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες Πέμπτη με σκοπό να επανεπιβληθούν όλες οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν και προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να ταχθούν στο πλευρό της Ουάσινγκτον.

“Επιδοκιμάζω την απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανεπιβολής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση”, τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

Ο Νετανιάχου τασσόταν εξαρχής εναντίον του ΚΟΣΔ, το οποίο θεωρούσε πως έχει πολλά προβλήματα. “Οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να επιδιωχθεί αληθινή λύση, που θα εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα”, έκρινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa–AFP/ΔΝ/ΘΚΕ

Διαβάστε επίσης: Ιρανικό πλοίο βυθίστηκε από φίλια πυρά | Αναφορές για νεκρούς

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This