ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μάχη του Königgrätz | Ο Πρωσικός Στρατός συντρίβει τον Αυστριακό, ανοίγοντας δρόμο προς τη γερμανική ενοποίηση
Defence Redefined
Published on 03/07/2021 at 18:40

Η Μάχη του Königgrätz ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Αυστρο-Πρωσσικού Πολέμου κατά την οποία το Βασίλειο της Πρωσίας νίκησε την Αυστριακή Αυτοκρατορία. Η μάχη ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 1866, κοντά στις πόλεις της Βοημίας, το Königgrätz, (τώρα Hradec Králové, της Τσεχική Δημοκρατίας) και την Sadowa (τώρα Sadová της Τσεχική Δημοκρατίας).

Το υπέρ αριθμό πεζικό της Πρωσίας με την ανώτερη εκπαίδευσή του και την τακτική του κέρδισε τη μάχη και ολόκληρο τον πόλεμο στο Königgrätz. Το Πρωσικό πυροβολικό ήταν αναποτελεσματικό και σχεδόν όλες οι μάχες από την πλευρά της Πρωσίας έγιναν από τον 1ο Στρατό υπό τον Πρίγκιπα Φρίντριχ Καρλ και ένα τμήμα από τον 2ο Στρατό.  

Το 7ο τμήμα πεζικού της Πρωσίας και το 1ο τμήμα πεζικού, επιτέθηκαν και κατέστρεψαν 38 από τα 49 τάγματα πεζικού τεσσάρων αυστριακών σωμάτων στο Swiepwald και Chlum στο κέντρο του πεδίου μάχης, κερδίζοντας μια αποφασιστική νίκη και το αποτέλεσμα του πολέμου αναγκάζοντας τον Αυστριακό Στρατό σε άτακτη φυγή, προτού οι ενισχύσεις των Πρώσων εμπλακούν. 

Οι Πρώσοι συνέχισαν την καταδίωξη του ηττημένου Αυστριακού Στρατού και πολέμησαν σε μια σειρά μικρών συγκρούσεων, με την τελευταία αψιμαχία στο Blumenau στις 22 Ιουλίου, ακριβώς εκεί που υπογράφηκε η Ειρήνη της Πράγας για να σταματήσει η μάχη. 

Η νίκη αυτή παρείχε μια μεγάλη ευκαιρία στους Πρωσούς πολιτικούς, ανοίγοντας δρόμο προς τη γερμανική ενοποίηση, με την επακόλουθη ίδρυση της Βόρειας Γερμανικής Συνομοσπονδίας. Το αποτέλεσμα εξασφάλισε επίσης ότι η Πρωσία θα είχε την ελευθερία των κινήσεων σε ένα πιθανό πόλεμο με τη Γαλλία.

Μετά από αυτήν την νίκη της Πρωσίας, η Γαλλία προσπάθησε να εξαγάγει εδαφικές παραχωρήσεις στο Παλατινάτο και το Λουξεμβούργο.

Οι απώλειες για τους Πρωσους από την μάχη του Königgrätz 9,172 στρατιώτες σε δύναμη 220,984, ενώ για τον Αυστριακό Στρατό, ήταν 5.793 νεκροί, 8.514 τραυματίες, 7,836 αγνοούμενοι και 22,170 αιχμάλωτοι σε δύναμη 238,000. 

Διαβάστε επίσης: Η βύθιση του Βίλχελμ Γκούστλοφ | Η ιστορία πίσω από την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στον κόσμο – VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This