Η Κύπρος θα εκδώσει τον Κούρδο ακτιβιστή Κενάν Αγιάς στη Γερμανία – Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση Κούρδων που θεωρεί τρομοκράτες
Defence Redefined
Published on 20/04/2023 at 14:30

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αποφάσισε την έκδοση του Κούρδου πολιτικού ακτιβιστή Κενάν Αγιάς στη Γερμανία. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε την υπό όρους έκδοση του Κενάν Αγιάς στη Γερμανία η οποία επιθυμεί την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος.

Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Μιχάλης Παπαθανασίου, κατά την ανάγνωση της απόφασης ανέφερε πως δεν τέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στην έκδοση του εκζητούμενου στη Τουρκία, πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διασφαλίσει ότι σε περίπτωση ποινής του εκζητούμενου, αυτή θα εκτελεστεί στην Κύπρο και πως το Δικαστήριο με βάση τις ανησυχίες του εκζητούμενου επιβάλλεται να θέσει ως όρο τη μη επαναπροώθηση του ή την έκδοση του στη χώρα καταγωγής του, δηλαδή την Τουρκία

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου, έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Στην αγόρευση του, τόνισε μεταξύ άλλων πως ο κατηγορούμενος δεν συμμετείχε σε αξιόποινη πράξη που να δικαιολογεί την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση Κούρδων μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

Ο Κενάν Αγιάς έχει ήδη εκτίσει 12ετή φυλάκιση στην Τουρκία ενώ ο αδελφός του πέθανε από τα βασανιστήρια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Το 2003 ίδρυσε μαζί με άλλους Κούρδους την οργάνωση Ομαδική Εκπαίδευση Ερευνητών και η τότε κυβέρνηση Ερντογάν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα ως πολιτικός πρόσφυγας.

Με πληροφορίες από: Φιλελεύθερος, Sigmalive

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου | Η Κύπρος θα πληρώσει αν οι Κούρδοι επιτεθούν στην Τουρκία ή τα κατεχόμενα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This