Η θυσία του Υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους – Παράδειγμα αυταπάρνησης, αλτρουισμού και γενναιότητας
Defence Redefined
Published on 05/11/2022 at 16:00

13 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική πράξη αυτοθυσίας του Υπολοχαγού του 211 Τ.Π. Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Στις 5 Νοεμβρίου 2009, ενώ ο Υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους καταμετρούσε πυρομαχικά στο φυλάκιο όπου υπηρετούσε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ένας περίεργος ήχος ακούστηκε από μια χειροβομβίδα. Τότε ο Χαραλάμπους αγκάλιασε την χειροβομβίδα και φώναξε στους στρατιώτες του να βγουν έξω. Ακολούθησε έκρηξη και ο ηρωικός υπολοχαγός με την πράξη αυτοθυσίας του έσωσε την ζωή των στρατιωτών του.

Η οικογένεια του Χαράλαμπου Χαραλάμπους δικαιώθηκε πλήρως εκ των υστέρων, καθώς στο πλαίσιο αγωγής που κατατέθηκε από τη μητέρα και την αδερφή του υπολοχαγού το 2015, Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αποδέχεται την εκδοχή της οικογένειας πως η οπλοβομβίδα ήταν ελλαττωματική και επικίνδυνη και επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 105.000 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, ο Υπολοχαγός που προήχθη μετά θάνατο σε Λοχαγό, είχε στην κυριολεξία αγκαλιάσει την οπλοβομβίδα μόλις αντελήφθη ότι αυτή ήταν ελαττωματική και θα εκρήγνυτο, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τους συναδέλφους του να απομακρυνθούν.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η μετά θάνατον παρασημοφόρηση του Λοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους με το Μετάλλιο “Αλτρουισμού και Αυτοθυσίας” της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο χώρος του τραγικού ατυχήματος έχει διαμορφωθεί και σήμερα τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη του αείμνηστου Λοχαγού. Ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης αναφέρει:

“Καταθέτουμε στεφάνι εκτίμησης και ευγνωμοσύνης στο Λοχαγό Χαράλαμπο Χαραλάμπους που με τη θυσία του, βάζοντας το σώμα του ασπίδα προστασίας, αποσόβησε μεγαλύτερη τραγωδία. Θα αποτελεί παντοτινό υπόδειγμα αυταπάρνησης, αλτρουισμού και γενναιότητας.”

Διαβάστε επίσης: Δικαίωση 12 χρόνια μετά για τον ήρωα Λοχαγό Χαράλαμπο Χαραλάμπους

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This