ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτροπή Άμυνας | Αυστηρές δηλώσεις βουλευτών στον απόηχο της συζήτησης για την κατ’ εξαίρεση αναστολή θητείας

Defence Redefined
Published on 10/09/2020 at 16:01

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατ’ εξαίρεση αναστολή θητείας των στρατιωτών της 2020 Β ́ ΕΣΣΟ που εξασφάλισαν θέση στα βρετανικά πανεπιστήμια, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και του Αρχηγού της ΕΦ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, τόσο ο Πρόεδρος της ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος όσο και ο Υπουργός Άμυνας δεν προέβησαν σε δηλώσεις για το θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, είπε πως η Επιτροπή Άμυνας ενημερώθηκε από τον Υπουργό και τον Αρχηγό της ΕΦ για τα όσα έγιναν σε σχέση με το θέμα της πρόθεσης για παραχώρηση προσωρινής αναστολής από την ΕΦ κάποιων στρατιωτών οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στο ΗΒ.

“Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά επέδειξε ολιγωρία, έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, απουσία οποιασδήποτε μελέτης και καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την υστάτη να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίλυση του προβλήματος», είπε και πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ κατέθεσε εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές, σημείωσε, επιλύουν το πρόβλημα χωρίς να θυματοποιούν κανένα και χωρίς να δημιουργούν το αίσθημα της αδικίας στο λαό, στους φοιτητές που υπηρετούν σήμερα και θέλουν να πάνε στο ΗΒ για σπουδές και κυρίως στους ένστολους υπηρετούν την πατρίδα καθήκοντος.”

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γιώργος Παπαδόπουλος, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι:  

“Πριν λίγες μέρες προς μεγάλη μας έκπληξη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει αναστολή σε εκατοντάδες οπλίτες προκειμένου -όπως ανακοίνωσε -να επωφεληθούν των μειωμένων διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, ενώ όλοι γνωρίζουν-πόσο μάλλον το ίδιο το κράτος- ότι ο νόμος περί Εθνικής Φρουράς δεν εξαιρεί κανέναν πλην ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων.

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποστείλει στην Βουλή Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για πρόσληψη επιπλέον αριθμού Συμβασιούχων Οπλιτών για να καλύψουν το κενό των προσωρινά απολυθέντων εθνοφρουρών.

Οφείλω να αναφέρω ότι η αναστολή χορηγείτο εδώ και χρόνια σε όσους σπούδαζαν στη Μαγειρική και Νοσηλευτική Σχολή και ο λόγος είναι για να καλύπτουν τις ανάγκες της Εθνική Φρουράς, περίπου 40 άτομα.

Όταν μιλάμε για περίπου 200 – 300 φαντάρους, εγώ που δεν είμαι στρατιωτικός γνωρίζω ότι είναι η επάνδρωση τουλάχιστον 5-6 Μονάδων. 

Το πρόβλημα που δημιουργείτο σε όσους θα σπούδαζαν στην Αγγλία ήταν σε όλους γνωστό, το Brexit έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό! Άρα, η επιλογή όσων αποφάσισαν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια της Αγγλίας ήταν απόλυτη ευθύνη των ιδίων, με γνωστές τις συνέπειες.

Η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει με την επίλυση αυτού του προβλήματος πολύ νωρίτερα, με μια συμφωνία με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε σε μια λύση που να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς.

Και το ερώτημα είναι το εξής: Δεν υπάρχουν άλλα ταλαντούχα παιδιά που θα υπηρετήσουν την πατρίδα με προσωπικό κόστος; Δεν υπάρχουν παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, που κέρδισαν με το σπαθί τους υποτροφίες σε διάφορα πανεπιστήμια και κάθε χρόνο τις χάνουν για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους;

Διερωτώμαι, τι και πως θα απαντήσουμε σε αυτά τα παιδιά. Να τους πούμε ότι έχει απόλυτο δίκαιο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, ότι δηλαδή η θητεία στην Εθνική Φρουρά είναι χάσιμο χρόνου; Είναι λύση να προσλάβουμε τον αντίστοιχο αριθμό οπλιτών από αυτούς που θα απαλλαγούν από την Εθνική Φρουρά; Μήπως με αυτήν την ενέργεια τους οδηγούν και άλλους εθνοφρουρούς στην φυγοστρατία;” 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Προσωρινή απόλυση εθνοφρουρών της 2020 ΕΣΣΟ για φοίτηση σε αγγλικά πανεπιστήμια

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This