ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Ελλάδα στέλνει Patriot και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία
Defence Redefined
Published on 01/12/2020 at 15:31

Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η συνομολόγηση ρήτρας για αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση που η Αθήνα ή το Άμπου Ντάμπι δεχθούν απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας τους, ήταν μία εξέλιξη που προφανώς ενόχλησε την Τουρκία. 

Συνεχίζοντας την οικοδόμηση σχέσεων που βασίζονται στα κοινά συμφέροντα, η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για την μεταφορά μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της σελίδας protothema.gr, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot -ιδιοκτησίας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας- στη Σαουδική Αραβία, επιχειρείται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα. Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και θα δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του κόστους ώστε η συστοιχία των ελληνικών Patriot να αναβαθμιστεί στην έκδοση Pac3.

Διαβάστε επίσης: Theon Sensors | Έλαβε άδεια για την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία

Εκτός από το κινητό αντιαεροπορικό σύστημα, η συμφωνία της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία και θα είναι επιφορτισμένοι με την λειτουργία των ελληνικών Patriot. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αναλόγως των σταθμών εκτόξευσης που θα συμφωνηθεί να δανειστούν στην Σαουδική Αραβία. Με την μεταφορά των ελληνικών Patriot, η Αθήνα φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις με το Ριάντ, όπως πράττει μεθοδικά και με το Άμπου Ντάμπι. 

Το σύστημα Patriot

Τα Patriot είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χιλιόμετρα και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα αποτελείται από το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών, το Ραντάρ, το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής και τους Σταθμούς Εκτόξευσης.

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Τα Patriot έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής εννέα στόχων. Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι έξι σταθμούς ελέγχου εμπλοκής.

Διαβάστε επίσης: Κατάρριψη βαλλιστικού πυραύλου ανακοίνωσε ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό το Ριάντ

Με πληροφορίες από: protothema.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This