ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών, διαμηνύει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ
Defence Redefined
Published on 05/03/2021 at 14:56

Τη σαφή θέση πως Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη ρητορική για δυο κράτη στην Κύπρο, διότι μια τέτοια λύση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνάντησή του το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την πλήρη ταύτισή του με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι παρούσα και στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη διάσκεψη για την Κύπρο. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως η ΕΕ  αποστείλει αντιπρόσωπο στα ΗΕ για να συμμετέχει στην ομάδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές του υπηρεσίες, καθότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και η Ένωση έχει ρόλο και λόγο στην επίλυση του Κυπριακού και στις πρόνοιες της λύσης.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Δένδιας | Η Ελλάδα δεν θα γίνει ο «σκύλος του Παβλόφ» της Τουρκίας

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ διαβίβασε στη Λευκωσία ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας από την Κομισιόν θα κατατεθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 26 Μαρτίου, και επεσήμανε ότι η ΕΕ ανησυχεί για το θέμα του Μεταναστευτικού και σε σχέση με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόοδος των σχέσεων της Τουρκίας – ΕΕ και η εμβάθυνσή τους εξαρτάται και από τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος συμμερίζεται τις ανησυχίες για το Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι και αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των μεταναστών που έρχονται μέσω Τουρκίας και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Αναστασιάδης | Συζήτησε ζητήματα των τομέων της Άμυνας και Ασφάλειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This