Η Δανία προσχωρεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας
Defence Redefined
Published on 27/03/2023 at 09:08

Η Δανία μόλις έγινε το 27ο κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Josep Borrell, έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Άμυνας, Troels Lund Poulsen, ότι η Δανία θα ενταχθεί στον EDA, ο οποίος ιδρύθηκε το 2004 για να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.

Μετά την ολοκλήρωση μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Δανίας, η απόφαση είναι το αποτέλεσμα του ιστορικού εθνικού δημοψηφίσματος της Δανίας για την άρση της εξαίρεσης από την ευρωπαϊκή άμυνα τον Ιούνιο του 2022.

Η συμμετοχή της Δανίας στον EDA διευρύνει τα μέλη του Οργανισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ένταξη της Δανίας στον EDA αποτελεί ισχυρή ώθηση για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή της Δανίας σε όλα τα έργα, τις δραστηριότητες και τις ομάδες εργασίας του Οργανισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Δανίας, Troels Lund Poulsen, δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια και η Δανία πρέπει να συμμετάσχει πλήρως στη συνεργασία. Είμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά με τη συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Η Υπηρεσία Άμυνας διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην υποστήριξη της συνεργασίας των κρατών μελών και ανυπομονούμε να συμβάλουμε σε αυτό. Η διεθνής τάξη αλλάζει ραγδαία και οι δημοκρατικές αξίες βρίσκονται υπό πίεση. Η Ουκρανία συνεχίζει να χρειάζεται τεράστια υποστήριξη από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών, για να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDA, Jiří Šedivý, δήλωσε: «Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας γίνεται ολόκληρος. Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Δανία ως κράτος μέλος της EDA μετά το δημοψήφισμα και την κοινοβουλευτική της απόφαση.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, η αμυντική συνεργασία έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η Δανία μπορεί τώρα να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία του EDA και να συμμετάσχει σε έργα και προγράμματα για να προωθήσει τις αμυντικές φιλοδοξίες της».

Διαβάστε επίσης: European Sky Shield Initiative | Δανία και Σουηδία τα νέα μέλη της γερμανικής πρωτοβουλίας για την αντιαεροπορική άμυνα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This