ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η γιορτή της μητέρας | Οι μητέρες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Defence Redefined
Published on 10/05/2020 at 11:59

Γιορτή της μητέρας σήμερα με όλες τις μητέρες του κόσμου να εορτάζουν. Η συντακτική ομάδα της ειδικού τύπου ιστοσελίδας μας θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο της μητέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνομίλησε με τέσσερις μητέρες από την Εθνική Φρουρά, Αστυνομία Κύπρου, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Άμυνα (η οποία αν και δεν συγκαταλέγεται στα σώματα ασφαλείας, εντούτοις έχει σημαντική συνδρομή στο έργο τους τόσο σε ειρήνη όσο και σε περιόδους εχθροπραξιών).

Διαβάστε πιο κάτω τις συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν και ποιο το μήνυμα τους για την σημερινή ημέρα.

Πόσα χρόνια εργάζεστε στην Υπηρεσία σας και σε ποιο τμήμα; Πώς προέκυψε η εργοδότηση σας σε Ένοπλες Δυνάμεις/Σώμα Ασφαλείας ;

Γιώτα | Εθνική Φρουρά 

-Είμαι Υπολοχαγός στο Πεζικό από το 2010 και είμαι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο τμήμα των Όπλων. Από μικρό παιδί επειδή είχα ένα πατέρα που αγαπούσε την πατρίδα του και μου μιλούσε πάντα για το “Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι” και σε συνδυασμό με μια πρόσφυγα μητέρα από το Ριζοκάρπασο, μου ξύπνησε το συναίσθημα να υπηρετήσω την χώρα μου όσο γίνεται με τον δικό μου τρόπο και να βοηθήσω στην απελευθέρωση της. Επίσης ο στρατός και η πειθαρχία ήταν κάτι που πάντα μου άρεσε και αυτά με ώθησαν να επιλέξω μια σχολή Αξιωματικών. 

Έλενα | Αστυνομία

-Στην Αστυνομία εργάζομαι 13 χρόνια και τα τελευταία δύο υπηρετώ στο Τμήμα Μικροπαραβάσεων. Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών βρισκόμουν σε αναζήτηση εργασίας και είχα δει ότι ζητούσαν άτομα για πρόσληψη στην Αστυνομία. Το θεώρησα ενδιαφέρον και επειδή δεν υπήρχε προοπτική στον τομέα της σπουδής μου, θέλησα να προσπαθήσω να διεκδικήσω μια θέση στο Αστυνομικό Σώμα. 

Πέτυχα στις γραπτές εξετάσεις και στις αθλητικές δοκιμασίες για πρόσληψη και από τότε υπηρετώ στο Σώμα. Παρόλο που αρχικώς η συγκεκριμένη εργασία προέκυψε για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης, ομολογώ πως δεν μετάνιωσα ούτε και για μια στιγμή που εντάχθηκα στις τάξεις της Αστυνομίας, μιας Υπηρεσίας ταγμένης να υπηρετεί την κοινωνία και να διασφαλίζει την προστασία και ασφάλεια των πολιτών.

Μέλη της Αστυνομίας Κύπρου σε παρέλαση 01ης Οκτωμβρίου ©ΚΥΠΕ

Κική | Πυροσβεστική 

-Είμαι στην Πυροσβεστική από το 1995, 25 χρόνια στην Υπηρεσία, και είμαι στο Τμήμα των Επιχειρήσεων. Γράφτηκα για να πάω Αστυνομικός, πέρασα τις εξετάσεις και προέκυψε να πάω στην Πυροσβεστική. Ενθουσιάστηκα και μου άρεσε πάρα πολύ. Μου άρεσε πάντα η δράση και με ενθουσίασε. 

Πολιτική Άμυνα: Πόσα χρόνια υπηρετείτε στην Δύναμη Πολιτικής Άμυνας; Πώς προέκυψε η κατάταξη σας ως εθελόντρια;

Άρτεμις

-Είμαι στην πολιτική άμυνα από το 2006, εθελόντρια Αξιωματικός, φέρω τον βαθμό του Τμηματάρχη και υπηρετώ στον σταθμό στο Δάλι. 

Είμαι εθελόντρια από το 1996, στο σώμα προσκόπων Κύπρου και ζητούσαν Αξιωματικούς στο Δάλι γιατί θα αφυπηρετούν ένας Αξιωματικός. Μου άρεσε ο εθελοντισμός και ζήτησα να καταταχτω στην Πολιτική Άμυνα. Από 14 ετών είμαι στον εθελοντισμό γιατί το 1974 όταν έγινε ο πόλεμος ήταν κοντά στο σπίτι μου ένα ιατρείο που έφερναν τραυματίες. Ο στρατός με επίταξε σαν νοσοκόμα και από τότε ασχολούμαι με τον εθελοντισμό. 

Πόσα παιδιά έχετε και πως νιώθουν για την εργασία της μητέρας τους ; Ποια είναι τα συναισθήματα τους, όταν βρίσκεστε στο καθήκον ;

Γιώτα | Εθνική Φρουρά 

-Ο γιος μου είναι νεογέννητος, δεν ξέρω πως θα αισθάνεται όταν μεγαλώσει όμως τα αδέρφια μου είναι πολύ περήφανα που η αδελφή τους είναι στο Στρατό. Οι φίλοι μου φοβόντουσαν λίγο, γιατί θα ήμουν μια γυναίκα στο Στρατό, αλλά τελικά όλοι νιώθουν πολύ περήφανοι. 

Έλενα | Αστυνομία

-Έχω δύο παιδιά . Ένα αγόρι 11 ετών και ένα κορίτσι 8 ετών. Έχουν συνηθίσει τη φύση και το ωράριο της εργασίας μου. Βρίσκονται και σε μια ηλικία που μπορούν να αντιληφθούν πολλά πράγματα και με το διάλογο κατάφερα να τους δώσω να καταλάβουν ότι η μαμά δεν κάνει μόνο μια εργασία για να φέρει λεφτά στο σπίτι, αλλά χαίρεται που πάει γιατί βοηθά τον κόσμο και αυτό την κάνει να αισθάνεται όμορφα. 

-Σαφώς η εργασία μου εμπεριέχει και κινδύνους, αλλά θέλω να τους δίνω το μήνυμα ότι είμαι ασφαλής. Γνωρίζουν ότι όταν βρίσκομαι στη δουλειά δεν τους εγκαταλείπω και φροντίζω όταν δεν εργάζομαι να αναπληρώνω το χρόνο μαζί τους, κάνοντας διάφορα πράγματα και δραστηριότητες που τους ευχαριστούν.

Κική | Πυροσβεστική 

-Έχω δύο αγόρια και νομίζω είναι πολύ περήφανα για την δουλειά μου σε σημείο που όταν τους ρωτάει κάποιος τι δουλεία κάνει η μητέρα σας πάντα λενε “Πυροσβέστης” κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο επάγγελμα για μια γυναίκα. Όταν μπήκα στο Σώμα ήμουν μια από τις τέσσερις γυναίκες της Πυροσβεστικής. 

Νιωθουν μια ανασφάλεια και φοβούνται, όταν είμαι στην Υπηρεσία, όμως είναι και ο άντρας μου Πυροσβέστης και λίγο πολύ έχουν στο μυαλό τους πως είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Όταν βλέπουν στην τηλεόραση φωτιές συνεχώς ρωτούν “Μαμά πήγατε εκεί, είστε καλά;”, όμως τους εμψυχώνω και προσπαθώ να τους κάνω να μην νιώθουν φόβο. 

Πολιτική Άμυνα: Πόσα παιδιά έχετε και πώς αισθάνονται για την συμμετοχή σας στην Πολιτική Άμυνα;

Άρτεμις 

-Έχω τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι και πέντε εγγονάκια. Είναι πολύ περήφανοι και με αποκαλούν με το παρατσούκλι “Μητέρα Τερέζα”.

Υπήρξε κάποιο περιστατικό κατά το οποίο ενώ βρισκόσασταν στο καθήκον υπήρχε πρόβλημα στο σπίτι ; Πώς το χειριστήκατε ;

Γιώτα | Εθνική Φρουρά 

-Υπήρξε μια στιγμή όταν το αγοράκι μου έβγαζε δοντάκια και είχε υψηλούς πυρετούς, αλλά ευτυχώς έχω ένα πάρα πολύ καλό Διοικητή ο οποίος δεν μου αρνήθηκε στο να επιστρέψω στο σπίτι.

Έλενα | Αστυνομία

-Υπήρξαν σίγουρα φορές που ενώ βρισκόμουν στο καθήκον, κάποιο από τα παιδιά μου να ήταν άρρωστο. Αν δεν μπορούσε να το χειριστεί ο σύζυγος μου μόνος του, ο οποίος οφείλω να πω πως με βοηθάει πάρα πολύ και με στηρίζει, τότε το συζητούσα με τον Υπεύθυνο μου και μου έδινε άδεια να πάω κοντά στο παιδί μου.

Κική | Πυροσβεστική 

-Έτυχε αρκετές φορές να υπάρξει πρόβλημα στο σπίτι όμως επειδή εργαζόμαστε και οι δύο στις βάρδιες με τον σύζυγο μου πάντα κανονίζαμε το ωράριο μας ούτως ώστε πάντα κάποιος να είναι με τα παιδιά. Μερικές φορές έδινα οδηγίες στον σύζυγο μου όταν ήταν στο σπίτι. 

Άρτεμις | Πολιτική Άμυνα 

-Όταν έγινε η έκρηξη στο Μαρί, ήμουν από τις πρώτες Αξιωματικούς που πήγαν και σε όλη την διάρκεια, ιδιαίτερα η κόρη μου με έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο. Άφησα τα δύο εγγονάκια μου στην γυναίκα του αδελφού μου και έτρεξα αμέσως στο Μαρί. Έλεγα συνεχώς στην κόρη μου να ηρεμήσει και πως προτεραιότητα έχουν οι στρατιώτες. 

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζετε την εργασία σας  με τις οικογενειακές υποχρεώσεις;

Γιώτα | Εθνική Φρουρά 

Είναι δύσκολο. Όμως αγαπώ την δουλειά μου και την λατρεύω. Τώρα από την ημέρα που ήρθε το μωρό, σίγουρα δεν έχει μπει σε δεύτερη μοίρα η δουλειά μου αλλά μπήκε σε πρώτη μοίρα ο γιος μου. Δεν είναι εύκολο όταν εκτελείς Υπηρεσία, ωστόσο υπάρχει βοήθεια και από τον σύζυγο και από την μητέρα μου γιατί δεν μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει μόνος του σε μια οικογένεια και στον Στρατό ειδικά όταν υπηρετείς σε μια ενεργή Μονάδα. Υπηρετώ επίσης μακριά από το σπίτι μου. Όμως τα κατάφερα και συνδίασα και τον Στρατό και την οικογένεια και επίσης κάνω και δεύτερο πτυχίο στην νομική. 

Έλενα | Αστυνομία

Εννοείται πως τόσο το οικογενειακό , όσο και το φιλικό μου περιβάλλον έχει αντιληφθεί ότι το ωράριο της εργασίας μου είναι ιδιόμορφο  και είναι δύσκολο για μένα να ακολουθήσω  το «κανονικό πρόγραμμα». Τυχαίνει να εργάζομαι αργίες , Κυριακές και νυχτέρια και πολλές φορές απουσιάζω από οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις. Όλοι δείχνουν κατανόηση και εγώ το έχω πλέον συνηθίσει, αν και δεν σας κρύβω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο. Είναι όμως μέρος της δουλειάς μου και το έχω αποδεχτεί.

Κική | Πυροσβεστική 

Προσαρμόζω το πρόγραμμα μου επειδή πάντα το ξέρω από πριν και έτσι οργανώνω τις υποχρεώσεις μου στην δουλειά αλλά και τις οικογενειακές. 

Γυναίκα Πυροσβέστης ©Πυροσβεστική Υπηρεσία

Θα προτείνατε και σε άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το επάγγελμα σας; Ποιο το είναι μήνυμα σας στις υπόλοιπες μητέρες την σημερινή γιορτή ;

Γιώτα | Εθνική Φρουρά 

-Ήμουν εκπαιδεύτρια στην πρώτη σειρά γυναικών ΣΥΟΠ και με εξέπληξε το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στον λόχο μου ήταν μητέρες. Φορούσαν την παραλλαγή με αγάπη και διψούσαν για εκπαίδευση. Όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να στρατεύονται για τα βασικά τουλάχιστον, λόγο της κατάστασης που ζούμε στην Κύπρο. Μπορεί να χρειαστεί μια γυναίκα να πάρει όπλο στα χέρια της. 

Να μην φοβούνται να κάνουν παιδάκια και να μην φοβούνται την μητρότητα. Αναπτύσσεις συναισθήματα πρωτόγνωρα αλλά και υπέροχα. Σε κάνει να αισθάνεσαι διπλά δυνατή και ολοκληρωμένη ως άνθρωπος. 

Ορκομωσία Γυναικών ΣΥΟΠ ©ΓΕΕΦ

Έλενα | Αστυνομία

-Το επάγγελμα της Αστυνομικού θα το πρότεινα και σε άλλες γυναίκες γιατί έχει να προσφέρει πολλά. Πέραν από το βιοποριστικό κομμάτι είναι ένα επάγγελμα προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Είσαι εκεί, μέρα νύκτα , για να βοηθήσεις όποιον σε έχει ανάγκη. Κάθε μέρα στη δουλεία είναι και μια νέα εμπειρία γιατί δεν ξέρεις τι θα προκύψει. Είσαι δίπλα στον καθένα που σε χρειάζεται,  να του δώσεις λύση στο πρόβλημα που τον απασχολεί , να τον στηρίξεις και να τον κατευθύνεις.  Οι συνάδελφοι σου σε αυτή τη δουλειά είναι μια δεύτερη οικογένεια  γιατί μαζί τους πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα τα δύσκολα αλλά και τα όμορφα που συμβαίνουν καθημερινά.

Η γιορτή της μητέρας είναι μια γιορτή προς τιμήν της μητρότητας. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνώρισης για την προσφορά της μητέρας στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Εύχομαι σε όλες τις μανούλες χρόνια πολλά και να χαίρονται τα παιδάκια τους.    

Κική | Πυροσβεστική 

-Εγώ λέω στις κοπέλες που πιστεύουν πως μπορούν να τα καταφέρουν στην Πυροσβεστική, αν το λέει η ψυχή τους να έρθουν, αν δεν το θέλουν πραγματικά, ούτε οι ίδιες δεν θα μπορούν να αποδώσουν. Για τις υπόλοιπες μανάδες κουράγιο, χρόνια μας πολλά και να μας δίνει ο Θεός δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής γιατί είναι πολλές. 

Πολιτική Άμυνα: Θα προτείνατε και σε άλλες γυναίκες να ενταχθούν  εθελόντριες στην Πολιτική Άμυνα; Ποιο το είναι μήνυμα σας στις υπόλοιπες μητέρες την σημερινή γιορτή;

Άρτεμις 

Αυτό το κάνω συνέχεια και λέω πάντοτε στις κοπέλες πως πάντα υπάρχει ώρα. Από την κάθε μια εξαρτάται πόσο οργανωμένο άτομο είσαι. Είναι θέμα δύναμης και θέλησης. Εύχομαι σε όλες τις μητέρες κυρίως τώρα με αυτή την κατάσταση, δύναμη να είναι κοντά στα παιδιά τους πάντα, γιατί η μητέρα είναι η κολώνα του σπιτιού. 

Οι γυναίκες απέδειξαν πολλάκις ότι  δεν διαφέρουν σε τίποτα και μπορούν να ανταπεξέλθουν ισάξια με τους άνδρες στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της κάθε Υπηρεσίας. Μάλιστα, το αίσθημα της μητρότητας, ίσως να είναι ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να επιφέρει επιπλέον ασφάλεια αλλά και αγάπη προς τον συνάνθρωπο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. 

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED, εύχεται σε όλες τις μητέρες Χρόνια Πολλά, να είναι δυνατές και να συνεχίσουν την βαρυσήμαντη προσφορά τους στην Πατρίδα, στην Κοινωνία και σε όλους εμάς. 

 

*Φωτογραφία αρχείου σε εικόνα τίτλου για γυναίκα σε Εθνική Φρουρά και Αστυνομία

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This