ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων | Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα
Defence Redefined
Published on 24/04/2020 at 10:43

Η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, η οποία έμελλε να εμπνεύσει το γερμανικό σχέδιο “Η τελική λύση” για την αμέσως επόμενη κτηνωδία του αιώνα.  

Η γενοκτονία των Αρμενίων, παραμένει μέχρι σήμερα πεδίο πολιτικής συζήτησης και πολιτικών αντιπαραθέσεων εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει το αιματοβαμένο παρελθόν της. Οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και η ιστορία, αν και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, δεν κατέστησαν αρκετά για να τιμωρηθεί η Τουρκία, η οποία επιμένει να συγκαλύπτει το σκοτεινό παρελθόν της, πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε το τουρκικό κράτος. 

Εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι στην Μικρά Ασία, καταδιώχθηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία της γενοκτονίας όμως, ξεκινά αρκετά χρόνια πριν. 

Η συστηματική εξόντωση, του πανάρχαιου χριστιανικού λαού της Εγγύς Ανατολής, ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ, αφάνισε μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων Αρμενίων, με το πρόσχημα ότι δημιουργούσαν αποσχιστικές τάσεις και θα κατέστρεφαν την υπό κατάρρευση Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Εντούτοις, η γενοκτονία των Αρμενίων αποδίδεται κυρίως στο κίνημα των νεότουρκων 1908 – 1918 και η 24η Απριλίου 1915 θεωρείται η συμβολική έναρξη της γενοκτονίας, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. 

Ακολούθησαν ομαδικές σφαγές και μέχρι το 1918 πάνω από 1,500,000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

Στον απόηχο της γενοκτονίας ο Αδόλφος Χίτλερ, την χρονιά έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διερωτήθηκε: «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;». Χρειάστηκαν 97 χρόνια για να αναγνωρίσει η Γερμανία την Γενοκτονία των Αρμενίων (2015). 

Σήμερα 32 χώρες αναγνωρίζουν επίσημα την γενοκτονία: 

Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία, Αυστρία, Βολιβία, Τσεχία, Συρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βραζιλία, Βουλγαρία, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Παραγουάη, Πορτογαλία, Τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκονία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία και δύο Πολιτείες της Αυστραλίας (Νέα Νότια Ουαλία και Νότια Αυστραλία). 

Φέτος συμπληρώνονται 105 χρόνια από την μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας. Ένας αιώνας μετά και η γενοκτονία των Αρμενίων παραμένει ατιμώρητη και οι θύτες συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο για τα μεγαλεπίβολα επεκτατικά τους σχέδια. 

“Απαγορεύεται να σκοτώνεις. Γι’ αυτό, όλοι οι δολοφόνοι τιμωρούνται, εκτός αν σκοτώνουν σε μεγάλους αριθμούς και υπό τον ήχο σαλπίγγων”.

Βολταίρος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This