ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η αμυντική πτυχή της Συμφωνίας Γαλλίας – Ιταλίας
Defence Redefined
Published on 27/11/2021 at 18:15

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέγραψαν την Παρασκευή στην Ρώμη την Ιταλογαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας. Μετά από μία περίοδο διαφωνιών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των δύο κρατών, η συνθήκη σηματοδοτεί την σύγκλιση σε ορισμένους σημαντικούς τομείς. Η συνθήκη αφορά διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών η οικονομία, η βιομηχανία, η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, ο πολιτισμός, το διάστημα, η έρευνα και καινοτομία.

Η συμφωνία όσον αφορά την αμυντική πτυχή, προβλέπει την συνεργασία στον τομέα των εξοπλιστικών, στην συμβολή τους στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας και σε συντονισμό διεθνών αποστολών. 

Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε συνδρομή στην περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεχτεί επίθεση στα εδάφη του με αναφορά στο άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ. 

Εκτός από τις διμερείς συναντήσεις θα συνεχίζονται και οι κοινές διαβουλεύσεις στα πλαίσια του Γαλλοϊταλικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας. Αναφέρεται επίσης περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών βιομηχανιών των δύο κρατών σε κοινά έργα και σε έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Επιπρόσθετα, τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στο διάστημα για λόγους ασφάλειας και άμυνας, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής. 

Προβλέπεται ακόμα, η ανταλλαγή προσωπικού σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διευκόλυνση στην μεταφορά και στάθμευση των ενόπλων δυνάμεων του ενός κράτους στο άλλο.

Διαβάστε επίσης: Ελληνο-γαλλική συμμαχία | Ανακοινώθηκαν τρεις Belh@ara και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This