ΗΠΑ – Ρωσία | Ναυάγησε η συνάντηση για τον έλεγχο των πυρηνικών
Defence Redefined
Published on 29/11/2022 at 09:30

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ξεκινήσουν τελικά τον διάλογο για τον έλεγχο των πυρηνικών τους, όπως τουλάχιστον είχε προγραμματιστεί.

Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες, μετά από μακρές συζητήσεις, είχαν καταλήξει τόσο στο πλαίσιο του διαλόγου, όσο και στους χρόνους της συνάντησης, με τους Αμερικανούς μάλιστα να κάνουν υποχώρηση αναφορικά με τον τόπο, καθώς για τους Ρώσους η Ελβετία, που παραδοσιακά φιλοξενεί τις διμερείς προγραμματισμένες εκδηλώσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν είναι ουδέτερη για την Μόσχα μετά την αποδοχή για πάγωμα των ρωσικών κεφαλαίων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η διαρροή της περασμένης εβδομάδας για διοργάνωση σε χώρα της Μέσης Ανατολής, επιβεβαιώθηκε, καθώς η Αίγυπτος και το Κάϊρο θα υποδεχόταν τις δύο αντιπροσωπίες από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου.

Όμως, δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, στην ηλεκτρονική της έκδοση κάνει λόγο για μονομερή ακύρωση της διάσκεψης με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς επικαλούμενη πηγή από την αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, ο λόγος της ακύρωσης δεν έχει γίνει γνωστός και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε επίσημη αντίδραση από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κρεμλίνο επίσης μέσω διαρροών φαίνεται να δηλώνει πως η συνάντηση δεν έχει ακυρωθεί, αλλά θα γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις προγραμματισμένες.

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από την στιγμή που Πούτιν και Μπάιντεν συναντήθηκαν στην Ελβετία, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου να υπάρξει εκ νέου ρυθμιστικό – δεσμευτικό κείμενο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη.

Οι αντιστάσεις της Μόσχας κάμφθηκαν στον πρώτο χρόνο και το Κρεμλίνο αποδέχθηκε τις συνομιλίες. Στο Κάιρο οι δύο ομάδες θα συζητούσαν τις λεπτομέρειες της επαναφοράς μιας συμφωνίας, όπως η START, κατά την οποία και οι δύο χώρες θα έδιναν πρόσβαση σε αμοιβαία αποδεκτό και επιλεγμένο όργανο, το οποίο θα έκανε ακόμη και επιτόπιους ελέγχους στα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Πέρα από την συμφωνία για την επαναφορά των ελέγχων θα υπήρχε και συζήτηση αναφορικά με το μέγεθος και το βεληνεκές των όπλων που θα μπορούσαν οι δύο χώρες να παράξουν σε βάθος πενταετίας.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: New Start | Ρωσία και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This