ΗΠΑ | Παραχώρηση έξι νέων ΣΑΠ για την ΔΥΚ και την ΜΥΑ/ΛΣ
Defence Redefined
Published on 20/05/2022 at 11:00

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραχώρησαν έξι νέα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) τύπου RIBS (φουσκωτά άκαμπτης γάστρας – Rigid Inflatable Boats).

Τέσσερα εξ’ αυτών θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από την ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) και τα δύο από την ΜΥΑ/ΛΣ (Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος).

Τα εν λόγω ΣΑΠ, που προορίζονται ως σκάφη κρούσης και ταχείας αντίδρασης, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ναυτιλίας και επικοινωνιών, ενώ διαθέτουν και ηλεκτροπτικό σύστημα επί ιστού. Αναφορικά με τον οπλισμό, έχει προβλεφθεί η ανάλογη υποδομή και θα τοποθετηθεί από τις μονάδες που θα τα αξιοποιήσουν επιχειρησιακά. Ο οπλισμός θα αφορά όπως εκτιμάται πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων και/ή εκτοξευτές βομβίδων 40 χιλιοστών.

Το σύστημα πρόωσης των σκαφών εξασφαλίζει μέγιστη ταχύτητα πλεύσης της τάξεως των 40 κόμβων, ενώ έκαστο σκάφος έχει δυνατότητα μεταφοράς δεκαμελούς SOF (Special Operations Forces) ομάδας ενώ υπηρετείται από τριμελές πλήρωμα. 

Διαβάστε επίσης: Combatant Craft Medium (CCM) Μk1 | Τα σκάφη των ειδικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ που βρέθηκαν στην Κύπρο για 1η φορά – VIDEO

Η υπόψη παραχώρηση κοστολογείται στα 10 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,6 εκ. δολάρια ανά σκάφος) και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σχετικό tweet η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, πρόκειται για μια “επένδυση διαλειτουργικότητας στις θαλάσσιες Ειδικές Δυνάμεις των δύο χωρών”, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί η παραχώρηση των προγενέστερων τεσσάρων ΣΑΠ MARK V.

Στα θετικά της ευρύτερης προσπάθειας για αναβάθμιση των σκαφών για τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι και η αγορά ή παραχώρηση διαφόρων τύπων RHIBs όπως Rafnar (τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol για το Λιμενικό), Viking Norsafe S-1200 Armored (MUNIN S-1200 για τον Στρατό Ξηράς) αλλά και άλλων μεγαλύτερων σκαφών όπως τα περιπολικά P335 της Cantiere Navale Vittoria S.P.A (Λιμενικό) αλλά και το εγχώριας κατασκευής ΣΑΠ “ΑΓΗΝΩΡ”. 

Διαβάστε επίσης: “ΑΓΗΝΩΡ” | Το νέο, σύγχρονο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This