ΗΠΑ | Επιστολή βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τα F-16 της Τουρκίας – Να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας
Defence Redefined
Published on 09/06/2023 at 09:26

Τη θέση ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας εκφράζουν τα ηγετικά στελέχη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων και της Ομάδας για την Ελληνική και Ισραηλινή Συμμαχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε σε επιστολή που στάλθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, και τον Δημοκρατικό επικεφαλής της μειοψηφίας, Γκρέγκορι Μικς. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν δύο από τους τέσσερις νομοθέτες που πρέπει να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου το Κογκρέσο να εγκρίνει την αμυντική σύμβαση για τα F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία. Οι άλλοι δύο νομοθέτες είναι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζιμ Ρις, οι οποίοι διευθύνουν την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές καλωσορίζουν από τη μια πλευρά τη πρόσφατη ηρεμία που παρατηρείται στο Αιγαίο, αλλά συγχρόνως επισημαίνουν ότι η ‘Αγκυρα επιμένει στην ίδια αναθεωρητική πολιτική, η οποία εκφράζεται από το casus belli αλλά και από την προώθηση του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που περιλαμβάνει επεκτατικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον πολύ πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο. Χωρίς πιστοποίηση από την κυβέρνηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα εναντίον της Ελλάδας, το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει τη μεταφορά αυτών των όπλων στην Τουρκία».

Τέλος, στην επιστολή τους οι νομοθέτες υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρόσφατου αμυντικού προϋπολογισμού η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (73%) μια τροπολογία που έθετε τους συγκεκριμένους λογικούς περιορισμούς στη δυνατότητα της κυβέρνησης να πωλήσει μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Παπας, Νικόλ Μαλλιωτακης, Ντίνα Τίτους και Μπράντλεϊ Σνάιντερ.

Διαβάστε επίσης: Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου | Κοινή δήλωση και οι αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και τα F-16

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This