ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΗΠΑ | Διπλό Μέτωπο σε Αφγανιστάν και Ιράν
Defence Redefined
Published on 09/09/2021 at 13:00

O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, μετέβη στη Γερμανία για συναντήσεις για το Αφγανιστάν, όπου μαζί με τον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μαας συνδιοργάνωσαν χθες συνάντηση με συμμάχους και εταίρους, με θέμα το Αφγανιστάν. 

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Γερμανίας, Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Καναδά, Γαλλίας, Ινδίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Κουβέιτ, Νορβηγίας, Πακιστάν, Κατάρ, Δημοκρατίας της Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Ισπανίας, Τατζικιστάν, Τουρκίας, Τουρκμενιστάν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ουζμπεκιστάν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός Υπουργός προέτρεψε την ενότητα μεταξύ των εταίρων για τον μετριασμό μιας πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και τις πολιτικές κινήσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από μέρους των Ταλιμπάν η ασφαλής διέλευση ξένων και Αφγανών πολιτών, η δημιουργία μιας Κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς που σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέσα για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα του Αφγανικού λαού, ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών, και να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί χώρος φιλοξενίας τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων και πολιτικών. 

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον αυτουργό της επίθεσης στην Καμπούλ

Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι “πολύ κοντά” στο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία, ενώπιον των αδιέξοδων συνομιλιών και της έλλειψης συνεργασίας από την ιρανική πλευρά.

Ο Πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι η “αντιπαραγωγική” στάση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις. 

Η ΙΑΕΑ κατήγγειλε χθες την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν, η οποία, κατά τον διεθνή οργανισμό, εμποδίζει την αποστολή επιτήρησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η ΙΑΕΑ, στην έκθεσή της προς τα μέλη της, υποστηρίζει ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε δύο κρίσιμους τομείς: δεν έχουν εξηγηθεί τα ίχνη ουρανίου που εντοπίστηκαν σε πολλές παλιές, μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις και δεν έχει πρόσβαση σε ορισμένους μηχανισμούς παρακολούθησης, ώστε να συνεχίσει να επιτηρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είπε ότι τηλεφώνησε στον νέο Ιρανό ομόλογό του και τον προέτρεψε “να επιστρέψει γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ωστόσο, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του επιδεικνύει “διαφάνεια” στις πυρηνικές δραστηριότητές της. Η σοβαρή συνεργασία του Ιράν με την ΙΑΕΑ δείχνει τη βούλησή του Ιράν για διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητές του, είπε ο Ραϊσί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ και προσέθεσε ότι στην περίπτωση μιας αντιπαραγωγικής προσέγγισης εκ μέρους της ΙΑΕΑ, δεν θα είχε νόημα να αναμένει ότι το Ιράν θα αντιδρούσε εποικοδομητικά. Κάθε αντιπαραγωγικό μέτρο εκ μέρους της ΙΑΕΑ διαταράσσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει η ιρανική πλευρά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν “δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα” όσο είμαι Πρόεδρος, τόνισε ο Μπάιντεν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This