ΗΠΑ | Απόφαση που προβλέπει τη χρήση “killer robots” από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης
Defence Redefined
Published on 05/12/2022 at 11:02

Η δημοτική αρχή στο Σαν Φρανσίσκο σκοπεύει να επιτρέψει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να χρησιμοποιούν ρομπότ ικανά να σκοτώνουν, απόφαση που έχει προκαλέσει, αλλά την οποία η αστυνομία υπερασπίστηκε κάνοντας λόγο για έσχατη λύση.

Την περασμένη Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε, με 8 ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, απόφαση που προβλέπει τη χρήση από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης ρομπότ ικανών να σκοτώνουν σε ακραίες περιπτώσεις, όπως σε τρομοκρατικές ενέργειες ή μαζικούς σκοτωμούς με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Η απόφαση, που μένει να υιοθετηθεί οριστικά σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη 6η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, πυροδότησε αντιδράσεις. Οι πολέμιοι της φοβούνται πως θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της αστυνομικής βίας, ενώ θυμίζουν πως οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους διάφορα μέσα για να εξουδετερώνουν έναν ύποπτο χωρίς να τον σκοτώσουν όπως τέιζερ, δακρυγόνα, και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Μάλιστα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μιμηθούν κι άλλες πόλεις και αποτελεί παράδειγμα της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Μόνο ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα μπορούν να διατάξουν χρήση ρομπότ για να σκοτωθεί ύποπτος, διαβεβαιώνει η ανακοίνωση. Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο διαθέτει ήδη τηλεχειριζόμενα ρομπότ και τα οποία χρησιμοποιεί όταν δέχεται ειδοποιήσεις για τοποθέτηση βομβών, για τον χειρισμό δυνητικά επικίνδυνων υλικών και σε άλλα περιστατικά όπου οι αστυνομικοί πρέπει να κρατήσουν τις αποστάσεις τους, ώσπου να είναι ασφαλής η τοποθεσία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η νέα πολιτική θα επιτρέπει να χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετεί εκρηκτική ύλη ικανή να εξουδετερώσει ή να αποπροσανατολίσει κάποιον ένοπλο, βίαιο ή επικίνδυνο ύποπτο που απειλεί να αφαιρέσει ζωές, συνέχισε η αστυνομία. Τα ρομπότ που θα είναι εξοπλισμένα κατ’ αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιούνται μόνο για να σωθούν ζωές αθώων, επέμεινε.

Διαβάστε επίσης: Europol | Εξάρθρωση “σούπερ καρτέλ” κοκαΐνης με κατάσχεση 30 τόνων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This